Ваксините срещу COVID-19 ще се верифицират

От 1 април 2021 г. изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата /БОВЛ/. За ваксините срещу коронавирусната инфекция беше даден първоначален гратисен период от Европейската комисия, за да се облекчи организацията по разпространението им.

След тази дата и ваксините, както лекарствата по лекарско предписание, ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им.

Интерпол издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза, посочиха от БОВЛ. Чрез уникалния идентификационен код и прилагането на изискванията за верификация ваксините срещу COVID-19 ще могат да бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в пунктовете за имунизация, като по този начин ще бъдат защитени от опити за фалшификация.

Над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро вече са включени в системата за верификация в България, която функционира от две години. Още около 630 аптеки предстои да започнат работа със системата. Националните системи на държавите са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.

През 2020 г. в България са били верифицирани около 70 млн. опаковки лекарства, което представлява 25 на сто от размера на българския пазар на лекарства по лекарско предписание, допълниха от БОВЛ.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини