Как програмата Artemis ще ни заведе до Луната и отвъд?

Директива 1 за космическата политика, подписана на 45-ата годишнина от последната мисия с екипаж до Луната, отреди на NASA да стартира интригуваща мисия за изпращане на хора на Луната, с идеята програмата да продължи към изследването и колонизирането на Марс. Оттогава програмата Artemis се разшири, за да включва вече съществуващи програми, както и нови комерсиализирани договори за нови услуги.

Какво представлява програмата Artemis?

Кръстена на името на сестрата близначка на Аполон в гръцката митология Артемида, програмата е предназначена да надгради върху лунната програма от 60-те и 70-те години и да изгради постоянно човешко присъствие на Луната, като същевременно работи по пътя към полети с екипаж до Марс. С един от най-амбициозните срокове в историята на NASA настоящата ѝ цел е да се изстреля следващият екипаж астронавти, които ще кацнат на Луната още през 2024 г. Актуализация на тази цел се очаква през следващите месеци, тъй като NASA ще има нов администратор.

Цели

Основната цел на програмата е да се изгради устойчиво и постоянно присъствие на повърхността и орбитата на Луната. Програмата Apollo, макар и едно от най-големите постижения на човечеството, беше изключително скъпа и не беше проектирана да бъде устойчива. Аrtemis ще изгради присъствие в лунна орбита, подобно на постоянното наличие на астронавти, което имаме в ниската земна орбита с Международната космическа станция, използвайки комбинация от финансови инициативи и търговски договори с фиксирана цена.

Космически кораб Orion

Orion е основният космически кораб за транспортиране на екипаж от Земята до Луната и отвъд Марс. Това превозно средство за първи път започна да се разработва като капсула на екипажа за програмата Constellation на NASA, първоначално планирана да замени космическата совалка, но после беше отменена, след като беше открито, че изостава от графика и надвишава бюджета си.

Капсулата намери нов дом в космическата програма на президента Барак Обама, където продължи тестването и развитието си. Построена от Lockheed Martin, тази част от капсулата всъщност вече е провела едно тестово изстрелване. През 2014 г. тестова верия на космическия кораб Orion бе изстреляна с ракета Delta IV Heavy, за да тества системи по време на преминаване през орбита, както и при повторно навлизане в атмосферата. Към 2020 г. има три готови за полет капсули Orion, които да пренесат астронавтите в историята в рамките на Artemis 1, 2 и 3.

Капсула Dragon XL

Още през март 2020 г. SpaceX обяви нов космически апарат, който ще разработи, за да се използва за презареждане на орбиталната космическа станция Lunar Gateway съгласно договора за логистични услуги с американските власти. Понастоящем това е единственото превозно средство, избрано за доставка на станцията за храна и експерименти, и ще лети изключително на ракетата Falcon Heavy на SpaceX.

Лунна станция Gateway

Космическата станция Lunar Gateway може да бъде описана като постоянната версия на командния модул на Apollo. Тя ще служи като краткосрочен дом за астронавтите между техните пътувания до и от повърхността на Луната и ще съхранява научни експерименти, подобни на начина, по който Международната космическа станция работи в земната орбита.

Не се очаква Gateway да бъде готова навреме за първите няколко полета с екипаж, тъй като текущите планове трябва да бъдат завършени в края на новото десетилетие. Станцията е планирано да разполага с шест модула, в които ще се помещават места за спане на екипажа, ще се провеждат научни експерименти и дори въздушен шлюз за космически разходки. Канада също ще предостави за станцията модернизирана роботизирана ръка на име Canadarm3, както направи за МКС и американските совалки.

Система за космическо изстрелване SLS

Програмата Artemis не би могла да напусне Земята без ракетата SLS. Построена от Boeing, тя се нарича Shuttle Derived Vehicle, или „превозно средство, базирано на совалка“ и използва Core Stage, който е проектиран подобно на външния резервоар на совалката и два ракетни бустъра, но с допълнителен сегмент, който ги прави по-мощни. Горната част е получена от системата, използвана от консорциума ULA и тяхната ракета Delta IV, която след това се свързва с космическия кораб Orion. Идеята е да се използва същият хардуер и квалифицираните изпълнители, за да се разработи нова ракета носител и да се ограничи времето, през което САЩ нямаше да разполагат със самостоятелен носител за пътувания в Космоса.

Въпреки че това беше първоначалният план, поради много проблеми с договори и проблеми с разработката първоначалната дата на стартиране беше изместена назад с малко надежда, че тези дати действително ще останат валидни до старта през 2024 г.

Подготовката на SRB за първата мисия Artemis започна в края на 2020 г. и началото на 2021 г., което определи календара за това, кога NASА ще трябва да стартира мисията, преди да се наложи да се дезактивират и инспектират сегментите на SRB. В момента Artemis 1 трябва да стартира през ноември 2021 г. на 25-дневно пътуване до Луната и обратно, за да сертифицира превозното средство и капсулата Orion за полети на хора.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини