Устойчива тенденция за увеличаване на случаите на Covid-19 отчете щабът (на живо)

За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за Covid-19. Мерките в нашата страна са изключително либерални и постигаме добри резултати с тях в сравнение с Европа. С такава констатация започна редовният брифинг на НОЩ.

143 на 100 хил. е дневната заболяемост.

За последната седмица тенденцията е обърната и заразените са повече от оздравелите. Министър Костадин Ангелов изнесе данните за последната седмица.

За направените антигенни тестове до момента в системата на образованието – на учителите са направени 23 007 теста, от тях положителни са 57. От непедагогическия персонал са направени 6427 теста, от които положителни 17 теста. Общият брой на тестове в системата на образованието е 29 434.

Министър Ангелов изрази огорчение от обществената реакция. Когато мерките се затягат, ни обвиняват че пречим на нормалния живот; когато мерките се разхлабват - че не ни е грижа за здравето на хората, каза той.

Най-ниска в Европа е заболеваемостта в България, Гърция и Финландия. По смъртност и заболеваемост оставаме на същите позиции в Европа и на Балканите, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев . За съжаление в страната имаме динамика, като в повече области с бавен темп има ръст.

Видин, Добрич, Разград и Търговище са в жълто по разпространение на заболеваемостта, но няма друга област, в която данните да не са тревожни. 12 области са в червено. Почти цялата страна е в червено към тъмно червено. В Кюстендил заболеваемостта е 330 на 100 000 и тенденцията не е Кюстендил да стане като Търговище, а точно обратното - Търговище да стане като Кюстендил.

С 32% е увеличението на заболеваемостта в сравнение на миналата седмица, на смъртността - с 4%, каза ген. Мутафчийски. В болниците увеличението е над 15%, интензивните структури все още не са толкова натоварени.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35%, а за интензивни – 38%. По-висок процент заетост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Варна, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

Започна ваксинацията в трети етап, в който влизат въоръжените сили.

Четири седмици учат присъствено учениците от 4. клас. 650 хил. деца и ученици са в класните стаи в момента. Данните от януари говорят, че те малко допринасят за разпространението на заразата. Факт е, че поехме риск с по-големите ученици, каза министър Вълчев. Ако данните се влошат, разбира се, че ще прекратим графика, присъственото обучение не е самоцел.

Доц. Кунчев даде отговор на въпросите на родителите за антигенните тестове. Най-важното в тази ситуация, което сме си поставили като цел е присъственото обучение, каза министър Ангелов. Той подчерта, че антигенните тестове се правят с цел учениците да могат да останат възможно най-дълго присъствено в училище.

Първо, това е доброволен акт. От всеки един родител зависи дали детето да бъде тествано, отказът не носи никакви последици нито за него, нито за детето.

Този тип скрийнинг важи само за училищата, не за детски градини и ясли. Целта е да се открият възможно най-рано безсимптомни случаи и те да бъдат изведени от учебното заведение, за да могат останалите да останат присъствено.

Методът е инвазивен, да, бърка се носа, ядоса се Кунчев, като каза, че и самият той има рефлекс и се дърпа. Но това е тестът, който показва дали в момента си носител, а не антителният. Тестът в училищата следва да се прави от този, който има право да го прави.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Об
    Обикновен човек
    5 -1
    11:37, 11 фев 2021
    Нагласят си статистиката както си искат или както им кажат.За пари работят срещу собствения си народ. Оставете хората намира! Премахнете тези безумни мерки, нека всички ученици тръгнат отново на училище, заведенията и ресторантите да отворят, нека се върнем към нормалния си живот. Относно тези, които ви упрекват и искат затягане на мерките, не ги слушайте. Това са психично болни хора. Откога слушате разни страхливи психопати?! Оставете народа да си живее нормално и спокойно! Искаме свобода, без мерки!
  • 2
    Кр
    Краси
    1 -1
    13:59, 11 фев 2021
    Коронабесието", което е синоним на вирусното ковидно мракобесие, е най-голямата биотерористична операция в историята на човечеството – целта е изграждането на глобоконцлагер.
    Безумието е пълно – вирус, който никога не е бил изолиран, като в края зеят отворени вратите с надписа "Добре дошли в глобоконцлагера".
    Измамата се свързва с някаква "ужасна смъртност", която в реалността не съществува. Но благодарение на медиите и "експертите" тя успя да стане черен антимит, и в това си качество успешно изтрива човечеството от повърхността на Земята и го изпраща в цифровото подземие.
  • 3
    Ве
    Вежди
    0 -1
    14:53, 11 фев 2021
    Виж си Хасково ! Вони !
  • 4
    3,
    3,14
    3 -1
    16:35, 11 фев 2021
    Тези човекоподобни от щаба на мутрата,толкова са изтрещели,че не си спомнят какво са говорили вчера!Язък за младите!!!!
  • 5
    И
    И
    0 -1
    17:15, 12 фев 2021
    Само лъжи и това е...
Последни новини