Астрономи потвърдиха най-далечния известен обект в Слънчевата система

Астрономи изследваха най-далечния обект в Слънчевата система и определиха неговите характеристики, съобщи Science Alert.

Скалистият обект "FarFarOut" (ФарФарАут - ДалечеДалече) беше открит през 2018 г. на разстояние около 132 астрономически единици от Слънцето. Той получи временно име 2018 AG37, но истинското предстои да бъде обявено от Международния астрономически съюз. Сега знаем много повече за него и орбитата му.

Той е с диаметър около 400 км, което е в долната част на скалата за планети-джуджета. Първоначалните наблюдения показват, че е със средно орбитално разстояние 101 астрономически единици - 101 пъти колкото разстоянието от Земята до Слънцето.

Тъй като Плутон е със средно орбитално разстояние около 39 астрономически единици, FarFarOut наистина е много далече. Орбитата обаче не е кръгова. Астрономите са изчислили, че най-далечният обект достига до разстояние 175 астрономически единици, но и се приближава до 27 астрономически единици, по-близо от Нептун.

Астрономите се надяват най-далечният обект в Слънчевата система да им помогне да опознаят планетите във външната й част.

"FarFarOut вероятно е запратен в Слънчевата система, като се е доближил прекалено близо до Нептун в далечното минало - каза астрономът Чад Трухийо от университета на Северна Аризона. - Той вероятно пак ще взаимодейства с Нептун в бъдеще".

FarFarOut си остава много загадъчен. Заради голямото разстояние се вижда много слабо и досега е наблюдаван само девет пъти за две години. Астрономите само предполагат какво може да е - дали нередовен обект от Койперовия пояс или ще отговори на критериите за планета-джудже.

Неофициалното име на обекта се появи след откриването на по-ранен "най-далечен" обект през 2018 г. Планетата джудже FarOut е със средно орбитално разстояние 124 астрономически единици.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини