Протест с горящи сърца в подкрепа на Навални

В Русия въпреки студеното време започнаха протестните прояви в Деня на Свети Валентин в подкрепа на осъдения на затвор опозиционер Алексей Навални, предадоха Ройтерс и ДПА.

След масовите демонстрации, довели до над 11 хиляди ареста, привържениците на Навални смениха тактиката.

Сподвижници на критика на Кремъл призоваха хората в Русия да излязат пред дома си за 15 минути тази вечер и да насочат нагоре мобилния си телефон с включено фенерче или да запалят свещ в солидарност с хвърления в затвора опозиционер. Акцията преминава под мотото "Любовта е по-силна от страха".

"Путин е страх. Навални е любов. Ето защо ще победим", написа в Туитър Леонид Волков, близък сподвижник на Навални в изгнание, когато по-рано тази седмица обяви проявата.

Смята се, че тази форма на протест е по-безопасна, тъй като няма да е в нарушение на противоепидемичните мерки и силите за сигурност няма да имат основание да задържат хора. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви наскоро, че властите нямат намерение да си играят на котка и мишка с участниците в неразрешени митинги, но ще преследват онези, които нарушават закона.

В началото на този месец Навални бе осъден на три години и половина затвор - процес, който бе осъден като политически от него, привържениците му и Запада.

Акцията започна в град Хабаровск, в Далечния изток на Русия. От екипа на Навални публикуваха в Телеграм снимки, на които привърженици на опозиционера правят в снега сърца от запалени чаени свещи.

В град Казан, на 700 километра източно от Москва, бяха задържани деветима участници в разрешен протест, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо.

В руската столица и във втория по големина град в страната, Санкт Петербург, привърженици на опозиционера формираха следобед човешки вериги в солидарност с неговата съпруга Юлия и на арестувани при протестите жени.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    да бе
    1 0
    07:55, 15 фев 2021
    Н.а.в..а.л.н.и е любов колкото к.о.с.т.о.в е любов. колкото царя е любов. колкото с.е.р.г.е.й е любов и колкото простака министър председател е любов.
  • 2
    Kr
    Krum
    0 0
    10:10, 16 фев 2021
    Тези около невални трябва да протестират с горящи гъзове, щото са си продали гъзовете на евро-атлантизма (феодално-фашистките фамилии)
Последни новини