Над 700 задържани в Турция при мащабна операция срещу ПКК

Общо 718 души, заподозрени за връзки с Кюрдската работническа партия /ПКК/, са задържани при мащабна операция в Турция срещу структури на терористичната организация, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на министерството на вътрешните работи.

Операцията в 40 окръга на страната е била организирана от Главната дирекция на полицията и отдела за борба с тероризма на Главното командване на жандармерията.

Сред задържаните има и председатели на окръжни и градски организации на прокюрдската Демократична партия на народите.

При обиски в домовете и офисите на заподозрените са били конфискувани оръжия, документи на организацията и дигитални материали.

Турските власти обвиняват прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ във връзки с ПКК, каквито тя отрича да има. Кюрдската работническа партия / ПКК/, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., е призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в планините в Северен Ирак, откъдето планира нападения на турска територия. Турската армия редовно нанася въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак.

Aрести са извършени, след като в неделя турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че телата на 13 турци, убити от ПКК, след като в продължение на години били държани в плен, са били намерени в пещера в района Гара в Северен Ирак в рамките на операция Лапа-Орел-2, която Турция стартира на 10 февруари. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини