Бил Гейтс и синтетичното месо (което ще спаси планетата)

В последните години Бил Гейтс е съсредоточил време и средства в идеята за опазване на околната среда, контрол на климатичните промени и предотвратяване на здравни и хуманитарни кризи.

Именно затова и все по-често от основателя на Microsoft чуваме идеи като да "закрие" Слънцето и да отразява светлината му със стратосферен аерозол. Сега милиардерът има и ново предложение как да се намали вредният ефект върху околната среда от отглеждането на животни за месо.

Отдавна се знае, че животновъдството е един от основните виновници за голямото количество парникови газове, отделяни в атмосферата. Затова и са все повече призивите да преминем към хранене изцяло с растителни продукти, ако искаме да спасим планетата си.

Е, Бил Гейтс има и друго предложение, свързано с научните постижения в последните години. Според написаното в последната му книга How to Avoid a Climate Disaster, богатите страни трябва да преминат изцяло на "синтетично телешко месо", за да се намалят рекордните в последните години нива на отделяния от животните метан.

Създаденото в лаборатория култивирано месо се произвежда от животински клетки, които се размножават чрез тъканно инженерство. По този начин се "отглеждат" парчета месо, без да е необходимо да се убиват животни.

Количеството на вредния газ в атмосферата нараства значително между 2000 и 2017 г., а изследователите изчисляват, че ефектът от това може да бъде увеличение на средните годишни температури с до четири градуса по Целзий до края на века. Това е наистина притеснително, защото може да доведе до повишен риск от природни бедствия, които биха причинили масов глад и миграция.

"Емисиите от едър рогат добитък и други преживни животни са почти толкова големи, колкото тези от металната промишленост за изкопаеми горива", коментира изследователят д-р Робърт Джаксън. "Хората се шегуват с оригване на крави, без да осъзнават колко голям е всъщност е проблемът", цитират го от Sky News.

Гейтс е наясно, че тази промяна няма как да се случи в най-бедните 80 страни по света, но пък е напълно възможна в тези с голям бюджет. Той също така подчертава факта, че производството на месо в лаборатория надали в скоро време ще стане икономически рентабилно, но сме длъжни да опитаме в името на природата.

Не липсва и моментът с вкусовите качества на синтетичното телешко, с които също ще има процес на напасване. Милиардерът говори най-вече за компанията Memphis Meats, която произвежда синтетично месо на клетъчно ниво. Към настоящия момент този бизнес е едва 1% от общите доставки на месо в световен мащаб, но Гейтс прогнозира това да се промени скоро.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    този психопат
    5 -1
    17:07, 22 фев 2021
    ще доведе екологичен фашизъм. този ще избие повече хора от хитлер
  • 2
    На
    НАСАКОТО ЯКАТА
    2 0
    15:14, 23 фев 2021
    Дрън,дрън, кравите се оригвали и пърдели. Вложили сте много пари в "синтетичното отглеждане на месо" и сега трябва да си възстановите вложенията , а и трябва да има печалба и то голяма ,че с малки не се задоволявате. Ковид , синтетично отглеждане на месо, каква ли простотия следва още? Загрижен бил за климатичните бедствия и глада по земята, друг път. Загрижен си само как да печелиш повече на гърба на бедните народи. Като си толкова загрижен лобирай за спирането на фракинга за добив на шистов газ. Влиятелен си ,действай да видим ще го направиш ли .
Последни новини