Преносим въздушен филтър срещу коронавируса излезе на пазара в Естония

Технологичната компания от Естония Respiray пусна на пазара в понеделник преносим пречиствател за въздух, който може да убива над 99% от вирусите и бактериите, използвайки ултравиолетова светлина.

Устройството е разработено съвместно с университети в Естония и Полша и е подкрепено от естонското министерство на образованието, което ще го разпространи сред учителите в училищата, предаде "Ройтерс".

Индрек Рейманд, зам.-министър в министерството на образованието, заяви, че вижда въздухопречиствателите на Respiray като допълнителен елемент в инструментариума срещу COVID-19 заедно с ваксините, лекарствата и социалното дистанциране.

"Няма магическа пръчка срещу вируса, но редица начинания в комбинация допринасят за излизането от пандемията", каза Рейманд.

Компанията казва, че нейният пречиствател на въздуха се основава на термодинамиката на дишането - по-голямата част от вдишания въздух идва от въздушните потоци, които се издигат от повърхността на тялото - и известните дезинфекционни свойства на UV светлината.

Устройството се състои от пластмасова кутия, носена около врата, като има възможност да се прикрепи прозрачен шлем за лицето. Захранва се от батерия, като зарядът издържа около 8 часа.

Първо въздухът преминава през смукателен филтър, който премахва праха и по-големите частици, а след това преминава през UV-C LED модула, който убива вирусите и бактериите, преди да бъде издухан към лицето на потребителя, обясняват от Respiray.

Тестовете в университета в Лодз в Полша са показали, че устройството премахва до 99.68% и 99.88% от бактериите E.coli и S.aureus, съобщиха от компанията.

Изследване в Университета в Тарту, Естония, е постигнало 99.4% ефективност при неутрализиране на Alphavirus, който е сходен по размер и структура с SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19, заяви Лиан Виру, ръководител на Университетския център за биобезопасност.

"Останалата малка концентрация на вирусни частици е много малко вероятно да причини инфекция в целевия организъм", каза Виру.

Търговците на дребно в страната вече за започнали да правят поръчки за устройството за своя персонал за обслужване на клиенти, като доставките трябва да започнат през март. Цената на устройството е 279 евро.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини