12 °C

Кунчев: Ваксинираните с втора доза вече имат сертификат за пътуване в ЕС

Всеки българин, който е получил втора доза от ваксината срещу коронавирус, вече е записан в електронната информационна система и получава сертификат за ваксинация, с който може да пътува в Европа.

Това заяви националният здравен инспектор Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. Той обясни подробно, че сертификатът представлява картонче с QR- код, който се проверява на границата при пътуване. "В момента сме в процес на договаряне с Израел да подпишем протокол за взаимно признаване", каза още Кунчев. Той обаче е на мнение, че ако всяка една от 27-те страни-членки на ЕС, ако си формира критерии и слага собствени изисквания, за да се придвижим, например, от България до Германия трябва да има 3-4 вида документи и затова Европейската комисия трябва да въведе такъв документ, който да важи за целия ЕС.

"Ако това не стане в рамките на 2-3 месеца, на база двустранни спогодби ще сключим със страните споразумение, с които България има най-голям обмен", съобщи здравният инспектор.

Кунчев съобщи, че вече се проверяват българи, дошли от Великобритания, заради съмнения на граничните власти дали са използвали фалшив код, за да влязат в страната. Ангел Кунчев е категоричен, че сертификатът за ваксинация не е дискриминация - само улесняване да се преминава по лесно през КПП-ата, както и начин да се постигне по-бързо до 70% масова ваксинация. Гърция, Хърватия и Турция са започнали вече да го правят.

Относно проблема със забавянето на доставките на ваксините на "Астра зенека" и спирането на "зелените коридори" за ваксиниране, Кунчев призна, че сме зависими изцяло от фирмите. "Държавата няма да отстъпи от двата принципа, да бъде безплатна и доброволна ваксинацията. Започва да се чувства, че нараства броят на предпазените хора и ако се премине границата от 1-2 млн. ваксинирани души, ще видим, че няма да са пълни болниците", обясни Ангел Кунчев.

За "Астра Зенека" - Кунчев призна, че "истината е, че шансът на България е, че е част от Европейския съюз и има изпълнение на търговски договори. "Вероятно фирмите имат сериозни производствени промени, но една фирма трябва да си даде сметка какво може да изпълни и сега е моментът фирмите да се отплатят на обществото и да се преодолее този стрес", каза той.

Кунчев уточни, че не само при "Астра зенека" има проблем, такъв има и при останалите фирми, като и при тях е имало малки корекции в доставките.

Над 500 000 дози се очакват за март, което ще е достатъчно, за да се покрият достатъчно ваксинирани, очаква се да дойде и четвъртата ваксина, както и още две ваксини в късната пролет или ранното лято. Избор от страна на пациент коя ваксина да си постави, ще има по-късно, когато разполагаме с всички видове.

"След 3 март може да заработи информационна система за ваксиниране, ако имате записване при личния лекар и зелените коридори, достъпът до ваксини ще го имате, въпросът е ваксините да ги има", обясни здравният инспектор.

Ангел Кунчев съобщи, че вече в страната има добро ниво на ваксинирани и гарантира, че за всички ги има вторите дози. "За 90 000 души от изборната администрация се пази първа и втора доза, за да може да се обхване цялата администрация", съобщи още експертът. По думите му, всички ваксини защитават след първа доза и няма принципна разлика в защитата на трите ваксини, но никой само с една доза не може да бъде сигурен, че е максимално защитен. "Това, което гарантират ваксините е, че няма да имаш тежко заболяване и смърт и този процент на ефективност е напълно достатъчен", категоричен е Ангел Кунчев.

В момента в България все още доминира класическият щам на коронавируса, но расте процентът на заразените с британския вариант. А защо няма грип - "коронавирусът е заел до такава степен, че успя да изблъска всички други вируси".

Кунчев коментира и отварянето на заведенията: "Между експертите има остри дискусии, опитваме са да пазим този баланс, да не се гледа само медицинската страна, а и на икономическите и социалните последици - моето лично мнение е, че няма риск, ако семейството вечеря от 20 до 23 ч. в ресторанта".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Tt
  Tt
  2 0
  15:33, 26 фев 2021
  Тия кой ще ги съди за всяване на паника и страх върху населението на България, те убиха повече хора от самия вирус

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини