Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс.

Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те предлагат и прожекции за широка публика. През 71-ото му издание от 1 до 5 март обаче това няма да е възможно заради пандемията.

"Това е огромен удар - каза Скот Роксбъро от европейското бюро на "Холивуд рипортър", който е ветеран на Берлинале. В Берлин е най-големият достъпен за публиката фестивал в света. Той живее благодарение на публиката, на хилядите хора в Берлин, които ходят на кино.


Въпреки виртуалния формат, организаторите се надяват да могат да останат верни на корените си, като дом на независимото кино, особено с политически уклон.

"Проблемите заради събитията през 2020 г. принудиха ангажираните в киното да извлекат максимума от положението и да създадат дълбоко лични филми", каза художественият
директор на фестивала Карло Катриан.

Миналата година Берлинале премина нормално, точно преди пандемията да блокира Европа. Публиката ще бъде поканена на прожекции през юни. Дотогава властите се надяват киносалоните да отворят благодарение на ваксинациите.

Повечето от 15-те филма, които ще бъдат представени на Берлинале са заснети по време на карантинните мерки и показват голяма изобретателност. Заради пандемията обаче тази година на фестивала няма да има големи американски продукции.

Режисьори от Германия, Япония, Унгария, Румъния, Република Корея, Франция и Мексико ще се надпреварват за голямата награда на Берлинале - "Златна мечка" за най-добър филм. Сред тях е германският актьор Даниел Брюл с режисьорския си дебют "В съседство". Мария Шрейдър ще представи "Аз съм твоят човек", а Алексей Палуян - документалния филм "Кураж" за протестите в Беларус.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини