Мелемов отчете колко и за какво се харчат пари по "Региони в растеж"

Проекти на стойност над 20 млн. лв. са одобрени и се реализират в Смолян по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.“,съобщи в фейсбук профила си кметът на Община Смолян Николай Мелемов.
С одобрен бюджет от 4 772 320 лева е реализиран проект „Ремонт и рехабилитация на улици, тротоари, надлези, пешеходни алеи и детски площадки за подобряване на градска среда на гр. Смолян“. По проекта са изпълнени ремонт и рехабилитация на четири улици в града – ул. "Спортна", ул. "Беклийца", ул. "Евридика" и ул. "Зорница", четири надлеза - над ул. "Дичо Петров" /до театъра/, над бул. "България" /от болницата до Лидл/, над бул."България"/община до хотел Смолян/ и над ул. "Арх. П. Петров" / зад общината/. Изградени бяха и една пешеходна алея - от ул. "Снежанка" до ул. "Добруджа" и една детска площадка - над Автогара, гр. Смолян.
☑️Отново по ОПРР е извършено цялостно обновяване на ПМГ "Васил Левски", гр. Смолян с изграждане на физкултурен салон и обновяване на дворното пространство. Проектът за образователна инфраструктура е на обща стойност 6 598 925.21 лева. Другите обекти включени в него са: обновяване на дворните пространства и спортни площадки на три от най-големите училища в гр. Смолян - VI ОУ "Иван Вазов", ГПЧЕ "Иван Вазов" и VII СОУ "Отец Паисий", както и основен ремонт и реконструкция на Детска градина "Буратино" (ОДЗ № 5). За всички обекти, включени в предложението са изпълнени мерки за достъпна архитектурна среда както и мерки за осигуряване на сигурност и превенция на рискове, включително монтаж на видеонаблюдение. Също така е доставено обзавеждане и оборудване за модернизиране на учебния процес.
По проект за изграждане на нови социални жилища в град Смолян на стойност 1 864 690 лева се строи нова триетажна сграда за настаняване на уязвими групи от населението и други групи в неравностойно положение от Община Смолян. В нея ще се помещават 35 жилища, от които три са предвидени за хора с увреждания. Проектът приключва през 2022 г.
5 081 428 лева са одобрени за обновяването на дванадесет многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Изпълнението на проекта ще осигури по-добри условия на живот за 223 домакинства и съответно 577 обитатели. Включените обекта са: Блок „Орфей-3“, ул. „Д-р Петър Берон“ № 10; Блок 22, бул. „България“ № 41; Жилищен блок ДАП, ул. „България“ № 27; Вх. А, Б, В, ул. „Димитър Благоев“ № 8; Блок „Строител-3“, ул. „Острица“ № 24; Блок 50, Нов център, ул. „Дичо Петров“ № 14; Военен блок 2, ул. „Г. С. Раковски“ № 31; Блок 2, ул. „Константин Иречек“ № 6; Ул. „Карлък“ № 5; Блок „Орфей 2“, ул. „Петър Берон“ № 12; Блок „Китка“, ул. „Тракия“ № 35; Блок 16, вх. А и Б, бул. „България“ № 86. Проектът приключва през м. януари 2023 г.
Емблематичната сграда на Културно-образователен център - Планетариум, в Смолян също ще бъде обновена с проект по ОПРР. За ремонт, енергийна ефективност, обзавеждане и специализирано оборудване за Планетариума, са одобрени 4 156 302,16 лева, като 2 656 423,36 лева са безвъзмездна финансова помощ, а 1 499 878,80 лв. – финансов инструмент. Проектът стартира в началото на 2021 г. и е с продължителност 30 месеца.
Тези проекти се финансират по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.“, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.
По приоритетна ос 5 на ОПРР - „Регионална и социална инфраструктура“ е изпълнен проект „Създаване на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян“. Проектът включва ремонт - вътрешно преустройство на съществуваща сграда, обзавеждане и оборудване за разкриване на социална услуга "Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства". Дневният център е изграден в гр. Смолян - кв. Невястата, ул. „Евридика“. Капацитетът на центъра е 40 човека. Стойността на проекта е 553 059.61 лв. Предстои кандидатстване пред Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на самата услуга.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини