Асеновград отбеляза 143 години свободна България

Изображение 1 от 4

    Кметът доктор Христо Грудев поднесе венец на гроба на  прапоршчик Вишняков в двора на храм "Свети Димитър" днес, 3-ти март, когато Асеновград, също като цяла България, чества годишнината от Освобождението от османско иго.

    Панихида в памет на загиналите герои извършиха асеновградски свещеници.

    Пред Народното читалище "Родолюбие" последва слово на кмета доктор Грудев.

    "Днес ние отбелязваме 143 години от Освобождението на България. Ден величествен, в който българският народ вижда със светли букви своята 500-годишна мечта, усеща, че времето е различно, тържествено, патетично.

    В днешния ден миналото и настоящето се срещат, за да пребъдат в идното. Свеждаме глави пред героите, мълчим и почитаме безгласно святото време на нашето „вчера“, защото то е белязано от думи като болка и страдание, саможертва и борбa.

    Нашите герои са написали думата СВОБОДА с кръвта си. Угасвали са в чуждите земи с отворените очи към отечеството, но никога не са предали своя идеал.

    Важно е да помним, че Вазовите думи: „Лудите, лудите – те да са живи“ се отнасят за всички онези смели до безумие българи, които дават живота си в името на това, ние днес да бъдем свободни.

    Героизмът на тези хора ни задължава да надскочим и превъзмогнем делничното, за да бъдем силни и горди „утре“, изрече пред присъстващите кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

    В чест на националния празник на България под звуците на химна бе издигнато и българското знаме, а всички присъстващи бяха вперили поглед във флага, застинали и потънали в патриотични мисли.

    Финалът на празничната програма за 3-ти март в Асеновград бе поставен от концерт с изпълнения на възпитаниците от Музейната музикална школа към Историческия музей в града, с ръководител Веселина Пашалиева.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини