11 °C

Асеновград отбеляза 143 години свободна България

Изображение 1 от 4

  Кметът доктор Христо Грудев поднесе венец на гроба на  прапоршчик Вишняков в двора на храм "Свети Димитър" днес, 3-ти март, когато Асеновград, също като цяла България, чества годишнината от Освобождението от османско иго.

  Панихида в памет на загиналите герои извършиха асеновградски свещеници.

  Пред Народното читалище "Родолюбие" последва слово на кмета доктор Грудев.

  "Днес ние отбелязваме 143 години от Освобождението на България. Ден величествен, в който българският народ вижда със светли букви своята 500-годишна мечта, усеща, че времето е различно, тържествено, патетично.

  В днешния ден миналото и настоящето се срещат, за да пребъдат в идното. Свеждаме глави пред героите, мълчим и почитаме безгласно святото време на нашето „вчера“, защото то е белязано от думи като болка и страдание, саможертва и борбa.

  Нашите герои са написали думата СВОБОДА с кръвта си. Угасвали са в чуждите земи с отворените очи към отечеството, но никога не са предали своя идеал.

  Важно е да помним, че Вазовите думи: „Лудите, лудите – те да са живи“ се отнасят за всички онези смели до безумие българи, които дават живота си в името на това, ние днес да бъдем свободни.

  Героизмът на тези хора ни задължава да надскочим и превъзмогнем делничното, за да бъдем силни и горди „утре“, изрече пред присъстващите кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

  В чест на националния празник на България под звуците на химна бе издигнато и българското знаме, а всички присъстващи бяха вперили поглед във флага, застинали и потънали в патриотични мисли.

  Финалът на празничната програма за 3-ти март в Асеновград бе поставен от концерт с изпълнения на възпитаниците от Музейната музикална школа към Историческия музей в града, с ръководител Веселина Пашалиева.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  19 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  19 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  19 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  19 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  19 апр 2021
  Последни новини