Британският вариант на коронавируса е причина за повишаването на заболеваемостта, заяви министър Ангелов

Нарастването на случаите с COVID-19 два-три дни след разхлабване на мерките се дължи единствено и само на така наречения британски вид на вируса на територията на страната, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес.

Той подчерта, че се очакват резултатите от изследването на 600 проби, изпратени в Германия за да е ясно каква е реалната снимка към момента.

В областите с най-голям натиск върху лечебните заведения - Кюстендил и Бургас, над 90% от пробите са с този нов подвид на вируса. Това е и причината за спирането на плановите операции, защото този вирус е труден за откриване с антигенните тестове, а лечебните заведения не бива да се превръщат в място за разпространение на вируса, посочи той.

Според министъра няма да бъде логично поредно "затваряне" на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 хиляди души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население.

"Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили", каза проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространение на заразата.

В електронната система за записване на желаещите да бъдат ваксинирани до момента са се регистрирали над 30 хиляди души. Министърът подчерта, че недостиг на ваксини няма, държавата е предвидила 305 милиона лева за набавянето им, а до момента е платила 15 милиона лева за доставка, тъй като плащането е разсрочено.

Ако всички ваксини бъдат доставени по начина, по който са предвидили фирмите производители, България ще има 18 милиона дози, достатъчни за ваксинирането на девет милиона души, отбеляза той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    3,
    3,14
    8 -2
    08:05, 6 мар 2021
    Ангелов,ти започна да лъжеш повече и от учителя си Боко! Вече си готов за депутат на мутрите,но трябва да си хвърлиш на боклука докторските и професорски титли,за да не излагаш лекарското съсловие!
  • 2
    И
    И
    7 -1
    08:06, 6 мар 2021
    Британския не е нищо, но ББ и ти Ангелов, си причината, с лъжите и гадаенето ти.
  • 3
    11
    1111
    3 0
    09:19, 6 мар 2021
    Какво стана с нигерийския ....ми те край нямат....А колко държави има в света......Докато минат всички....
  • 4
    3/
    3/4
    4 0
    16:38, 6 мар 2021
    Дано след 4 април дойде по-добър щам,че герберския е нетърпим!
  • 5
    Ем
    Емо
    0 0
    11:19, 7 мар 2021
    Ама разбира се, не само британския вариант е виновен. Също виновни са и Станишев, Жан Виденов и Орешарски. ха ха
Последни новини