WhatsApp ще спре да работи на стари смартфони

Собствениците на iPhone 4S вече няма да могат да използват WhatsApp след следващата актуализация.

Уебсайтът WABetainfo съобщи, че при следващата актуализация на приложението WhatsApp вече няма да поддържа старата iOS 9, което означава, че месинджърът няма да работи на смартфони с тази система.

Проблемът ще засегне само смартфоните iPhone 4S, които се появиха през 2011 г. и спряха да се продават през 2014 г. в повечето страни. Apple спря да поддържа смартфона още през 2015 г., когато за него беше пусната последната голяма актуализация на iOS 9. Неговият наследник iPhone 5 работи на iOS 10, така че проблемът няма да засегне други модели.

От iPhone 4S са продадени повече от 60 милиона бройки по целия свят. Невъзможно е а се изчисли колко смартфона са оцелели и все още се използват. Официалният сайт на Apple има статистика, че 86% от всички iPhone работят на iOS 14, 12% на предишния iOS 13, а останалите 2% са разпределени между всички стари версии, включително iOS 9. Като се има предвид, че има активирани повече от милиард iPhone в света, iOS 9 може да има само на няколко милиона.

Представителите на WhatsApp все още не са обявили официално края на поддръжката за iOS 9, но актуализацията на месинджъра трябва да се появи през следващите седмици. Изглежда, че за старите смартфони на Android ситуацията няма да се промени, поддържат се версия 4.0.3 и по-нови.

През май влизат в сила нови правила на WhatsApp, които предизвикват вълна от негативизъм. На този фон хората по целия свят започнаха да търсят алтернативи, сега популярността на други услуги нараства. В Хонг Конг започнаха масово да изтеглят актуализирания ICQ New Messenger, койти използваха там през втората половина на 90-те, пише The Wall Street Journal.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини