Зомби атака! Учени разработиха стратегия как да се справяме

Оптимална стратегия за борба с хипотетично нашествие на зомбита изчислиха канадски математици. Създаденият от тях модел в много отношения напомня разпространението на идеи сред хората.

Според класическата представа зомбитата са бавно движещи се живи трупове, обикновено управлявани от волята на могъщ магьосник. Това тяхно качество учените заложили в разработката на модела. Освен това те приели, че ухапаният от зомби се превръща в жив труп. С тези изходни параметри било моделирано разпространението на зомбирането и търсена оптимална стратегия за борба с него.

Най-добър вариант е тоталното унищожаване на живите мъртъвци, установили учените. Опитите да бъде създадена ваксина срещу зомбиране или да бъдат изолирани живите мъртъвци не дали нужния резултат. Според изчисленията скоростта на разпространение на зомбирането е невероятна - живите мъртъвци завлядявали половинмилионен град за три денонощия.

Високата ефективност на зомбирането се дължи на качеството на живите мъртъвци да са живи след смъртта.  Това е основната разлика от модела на разпространение на вирусите, при който заболелите умират. Затова пък ситуацията съответства идеално на разпространението на популярните идеи, ако ги разглеждаме като зараза. В този случай "смъртта" е отричане от идеята, но нали човек може да размисли и да я приеме отново.

Работата, въпреки необичайния обект, е приета добре от специалистите по моделиране на епидемии. Изводите на учените са доста песимистични, на пръв поглед, изглежда не бихме се справили със зомби атака. Надеждата идва от филмите – там отсичането на главата все пак осмъртява зомбито. Което навежда на мисълта, че теоретичната заплаха от нападение на зомбита е малко преувеличена.

Работата е публикувана в Infectious Disease Modelling Research Progress, а BBC вече я включиха в новините си.

Цялата разработка с всички матрици и формули

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини