Смъртен случай в Пловдив, проверяват има ли връзка с ваксинация

Здравният министър проф. Костадин Ангелов внесе яснота относно решението за спиране на ваксината на AstraZeneca.

„Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа”, обяви министърът на брифинг в петък. 

Той посочи, че жената се е прибрала в дома си без никакви оплаквания. „Вечерта получава остър задух, потърсен е екип на ЦСМП - Пловдив. Колегите са на място своевременно и установяват смъртта”, разказа проф. Ангелов. 

Министърът уточни, че процесът по ваксинация с препарата на AstraZeneca е спрян превантивно.

„За да можем да сме сигурни, че след седем дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с AstraZeneca”, заяви той, като допълни, че жертвата не е имунизирана с проверяваната партида на препарата.

Проф. Ангелов уточни, че починалата жена е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г.

„Категорично няма образуване на тромби”, поясни още той.  

Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни проблеми, които жената е имала от 2005 г., посочи доц. Павел Тимонов. 

„Пряка причинно-следствена връзка между ваксинация и настъпил нещастен инцидент, към момента не може да се отхвърли или приеме категорично” , каза още той. 

Починалата се е записала за ваксината през своя личен лекар. След това е насочена към кардиолог, който счита, че няма проблем да се извърши имунизацията.

Проф. Ангелов призова хората, които са ваксинирани, да бъдат спокойни. „Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение. Дали сме указания на Информационно обслужване какво да направят”, добави той.

От изявлението стана ясно, че ще се обсъди временното спиране на електронния регистър за записване за ваксинация. 

По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    3,
    3,14
    6 -2
    16:42, 12 мар 2021
    Ангелов,ти се оплете тотално в лъжите си!Те такива с плитки мозъци не са депутати,а за з.....а!
    • Не
      не очаквайте
      6 -1
      19:22, 12 мар 2021
      толкова много професори и всякакви математици на хранилка които хвалят ваксините от сутрин до вечер и постоянно излъчват кадри с мушкане на инджекции ДА ПРИЗНАЯТ ЧЕ Е ОТ ВАКСИНАТА. Ще им спрат паричките. Пак до пари опираме. Едните прибират- другите си бият отрова
  • 2
    Ха
    Хай
    7 0
    16:55, 12 мар 2021
    Предпочела е ваксина вместо да отслабне...
  • 3
    На
    Наблюдател
    5 -1
    18:13, 12 мар 2021
    Ако беше свършила ваксината пред нея на опашката после щяха да кажат че е умряла защото не се ваксинирала. Просто и дошло времето да се спомине.
  • 4
    Ге
    Генчев
    3 0
    21:00, 12 мар 2021
    Наистина ли е имало пандемия през 2020 г ? И ако – ДА, как е била употребена? Практиката до момента показва, че локдауните не решават проблеми, те просто ги влошават. Но точно такъв е планът.

    Маските не са защита от зараза, а символ на подчинение. За много хора науката е тяхната нова религия. Те смятат, че учените са непредубедени и обективни. Но повечето учени трябва да представят това, което техните покровители искат от тях. Свободата на науката е илюзия.

    Малкото „експерти”, които сложиха своя печат върху експеримента с корона-кризата е особено ясно, че не само постоянно си противоречат, но и оценките им почти винаги са били напълно погрешни.
    Това проличава в анализа на моделите и прогнозите на Нийл Фъргюсън, изобретателят на „социалното дистанциране „, чиито данни обслужиха много правителства, като оправдание за техните строги и убийствени спрямо хората и бизнеса мерки.

    Фактът, че повечето сериозни учени се противопоставят на тези съветници, управлявани от его и пари, е заглушен от масовите медии, тъй като те зависят от един и същ покровител. От ′“Операция ′Тъмна зима ′′ през 2001 г правителствата и представителите на пандемичната индустрия и пресата редовно репетираха пандемични сценарии, при които милиони хора трябва да умрат.

    Забележително е колко точно са описани процесите на експеримента Corona, вече в ′′ Locktep – сценарий ′′ през 2010 г. Но дълго планираните ограничения за свободата на пътуване, движение, събиране и изразяване са само началото.

    MRNA ваксините се намесват в генетиката на ваксинираните хора и имат за цел да тласнат напред интегрирането на хора и роботи, очаквани от трансхуманистите.

    Сега, когато Доналд Тръмп е отстранен от длъжност от американските мултимилиалдери и заменен от две от техните марионетки – Джо Байдън и Камала Харис, няма пречки по пътя към осъществяване на тоталитарна световна империя, прокаран от Китайската компартия. За целта трябва да бъде унищожен съществуващият ред, което ще има катастрофални последици, особено за по-малко богатите хора и средната класа.

    Мерките далеч надхвърлят контрола, цензурата и експроприацията на собственост. Правителствата водят война срещу собствените си народи. Време е да се изправим срещу жестоката истината и да поемем отговорност.

    Ако искаме свобода, трябва да се борим за нея. Тя няма да ни бъде дадена и тя е всичко друго, но не и измислено нещо. Все повече в САЩ и на Запад се разкриват неизвестни и укривани факти за подкрепящите „големия рестарт” и техните планове. Те показват кои всъщност са Джо Байдън и Камала Харис и кой стои зад тях. Те говорят с изявленията на истински експерти в областта на вирусологията, епидемиологията и медицината и обясняват какво може да направи всеки един от нас, за да подобри имунната си система и да излезе от колективната сфера на страха.
    Големият рестарт идва, но как точно ще изглежда, зависи от всички нас. Време е да действаме! Сега! Тези, които се борят, могат и да загубят. Тези, които не се борят, вече са загубили…
    МИСЛЕТЕ СЕРИОЗНО ЗА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЛУЧВА! НЕ ГЛЕДАЙТЕ И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НИЩО, КОЕТО КАЗВАТ МЕДИИТЕ И ТЕЛЕВИЗИИТЕ!
Последни новини