Швеция спира ваксинирането с AstraZeneca

Швеция спира употребата на коронавирусната ваксина, произведена от шведско-английската AstraZeneca, като предпазна мярка в очакване на изясняване на страничните ефекти, съобщи шведската здравна агенция.

Употребата е спряна в очакване на разследването на възможни нежелани реакции от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В хода на това разследване се планира да се установи дали случаите на тромбоза при ваксинираните са свързани с ваксината.

"Важно е да спрете ваксинациите, докато EMA не разбере дали тези случаи може да са свързани с ваксината", каза държавният епидемиолог Андерс Тегнел.

Ведомството отбелязва, че ваксината Astra Zeneca осигурява добра защита срещу коронавируса, а общият брой на приложените дози е 17 милиона.

В самата Швеция не се съобщава за странични ефекти на лекарството.

По-рано много европейски страни обявиха пълното или частично прекратяване на употребата на ваксината AstraZeneca: Германия, Франция, Италия, Испания, Словения, Португалия, Кипър, Холандия, Австрия, Дания, Естония, Латвия, Литва, България, Ирландия, Люксембург, Норвегия и Исландия. Извън Европа ваксината е спряна от Индонезия, Демократична република Конго, Тайланд и Южна Африка.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебреесус заяви, че консултативният комитет по безопасност на ваксините на организацията ще направи преглед на безопасността на лекарството на AstraZeneca на 16 март.

Ваксината AZD1222 е разработена съвместно от учени от Великобритания (Оксфордския университет) и Швеция (AstraZeneca). Към ноември 2020 г. AstraZeneca съобщи, че ваксината след две дози е 70% ефективна и имунитетът се развива в рамките на 14 дни след първата инжекция.

Компанията заяви, че няма сериозни странични ефекти. В същото време по-ранните проучвания на лекарството трябваше да бъдат временно прекъснати поради смърт на един от участниците. Тогава обаче лекарите стигнаха до заключението, че смъртта му не е свързана с ваксината и изпитванията са безопасни.

След началото на масовите ваксинации се появиха съобщения за хоспитализации и смъртни случаи сред тези, които са получили инжекцията. Лекарите, изследвали смъртните случаи, разкриха образуването на кръвни съсиреци при ваксинираните с тази ваксина.

На свой ред фармацевтичната компания заяви, че няма доказателства за връзка между кръвните съсиреци и ваксинацията. Според AstraZeneca в Европейския съюз и Великобритания са открити 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 случая на белодробна емболия сред 17 милиона ваксинирани.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини