Нов локдаун: Може ли да има гражданско неподчинение?

Нов локдаун очаква София след неспиращия ръст на заболели от коронавирус. Ограничения може да има и на национално ниво. Това бе съобщено във вторник, когато броят на случаите на COVID-19 стигна 4637 за цялата страна. Най-голямото притеснение е, че болниците непрестанно се пълнят с нови и нови пациенти. Спешната помощ в столицата би тревога и помоли гражданите да бъдат разумни и да не се „бутат“ по молове и ресторанти.

Очаква се окончателното решение за въвеждането на новите мерки да бъде оповестено утре, когато е редовният брифинг на Националния оперативен щаб.

Въпреки апелите от страна на лекарите и здравните власти обаче бизнесът е в ступор – ново затваряне ще изправи всички пред фалит. Най-голямото недоволство се чува от страна на ресторантите и заведенията, фитнеси и игрални зали и детски центрове, на които се позволи да отворят само преди 2 седмици. Още тогава хората от бранша помолиха да има предвидимост и да им се каже „отваряме ви за постоянно“ или „може да има ново затваряне“.

Някои от собствениците вече обявиха, че този път няма да изпълнят заповедите и ще обявят гражданско неподчинение.

„Всеки, който реши е добре дошъл! Обявяваме гражданско неподчинение, ако пак решат, че ресторантите са виновни за Ковид, глобалното затопляне, Втората Световна както и за ваксината на Астра Зенека!“, написа във фейсбук собственичка на столично заведение.

Общите тревоги на бизнеса са, че държавата може и да отпуска помощи за засегнатите, но осигуровките за персонала - не. Сметките за наем и ток също не могат да бъдат покрити. Пред Novini.bg някои собственици на дребния бизнес заявиха, че при предишното затваряне са предпочели да прекратят дейността на фирмата си, за да не плащат осигуровки.

Всъщност подобни закани за неподчинение имаше и преди време, но тогава никой от бизнеса не посмя да отвори да работи въпреки забраната. Такива примери имаше в чужбина, където обаче властите глобяваха.

Реакция имаше и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които настояват за по-сериозна държавна помощ, за да не се стигне до икономически колапс.

На този фон негодуват и част от гражданите, за които въвеждането на ограничения е в разрез със свободата им да ходят и правят това, което желаят.

Още преди да се обяви готвеният локдаун, в социалните мрежи стартира подготовката за нов протест – поход на свободата за отмяна на пандемията.  Той е насрочен за Тодоровден в София.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    78
    7839
    10 -4
    15:08, 17 мар 2021
    този път номера няма да стане
  • 2
    Ве
    Веднага отговарям
    6 -1
    18:31, 17 мар 2021
    В тая овча държава - Не. При нормални заплати от 2000 евра в България се плащат най - много 500. Гражданско неподчинение няма. Напротив. Лижат анала на властта още по усърдно
  • 3
    Ре
    Реалност!!!
    4 -3
    19:04, 17 мар 2021
    Имаме заболели. Имаме и бързо разпространение на болестта.
    Само един въпрос имам:
    Как протестите ще излекуват хората и как ще спрат нейното бързо разпространение?
  • 4
    На
    Найден
    2 -1
    19:55, 17 мар 2021
    Само така,да ва Ева в протестиращите.
Последни новини