900 дози ваксини на Пфайзер и Астра Зенека разпределени в Хасковско

150 флакона от ваксината на Пфайзер и 35 флакона от ваксината на Астра Зенека са разпределени към РЗИ-Хасково днес.

Доставените 900 дози от ваксината на Пфайзер обаче са предназначени за продължаване на имунизацията по трите фази от Националния план за ваксинация срещу Ковид и реимунизация, уточниха от Областния оперативен щаб.

Количествата Астра Зенека ще се поставят на тези, които са заявили желание да бъдат имунизирани през електронния регистър или на място във временните имунизационни кабинети.

Ситуацията с избора доведе и до хаос сред мнозина от хората, които са избрали имунизация с РНК ваксина през информационния портал на МЗ. След като масовата ваксинацията беше спряна за няколко дни, мнозина твърдят, че не са били уведомени за това, но пък в последствие са получили нова служебна дата за поставяне на ваксината.

За хаоса разказаха и двойка млади хора, избрали да се ваксинират с РНК ваксина, записали и възрастните си роднини от село на 30 километра от Хасково. Желанието им е да се имунизират с ваксина на Пфайзер. Били върнати от пункта в болница „Хигия“ в областния град тази сутрин, където са се регистрирали, с обяснението, че няма свободни налични дози на избраната от тях ваксина. Категорични са, че с Астра Зенека няма да се ваксинират. Сега са успели да запазят нов час за средата на април, но имало само един възможен свободен. „Получи се едно напразно разкарване на възрастните ни роднини от село до Хасково и обратно, защото никой не съобщи, че за посочената ни от системата дата няма налична ваксина, от която сме избрали. Нямаме гаранция, че и за новата запазена дата положението няма да е също- едно губене на време“.

Това не изолиран случай, в подобна ситуация се отзовават ежедневно много други хора. Според алгоритъма на работа, подаден от здравните власти, при избор от информационния портал конкретно на РНК ваксина, тя се поставя само при наличие на дози в съответния имунизационен пункт. Ако няма от избраната ваксина, се предлага ваксинация с налична. У нас в момента в най-голяма степен за масовата ваксинация се прилагат дозите от Астра Зенека. При отказ за ваксинация с наличната ваксина, се губи правото на служебна регистрация. Тогава трябва да се направи нова заявка в информационната платформа за ваксиниране.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ме
    Мента и Пъщарнак
    12 0
    12:38, 23 мар 2021
    Насам народе за всички ще има само не се бутайте и пререждайте!
  • 2
    Зо
    Зоя
    7 -5
    12:46, 23 мар 2021
    Само факти, факти, факти …
    „Болниците в Пиринско преливат от пациенти с ковидни пневмонии, разкриха легла и в столовата на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград,
    10 от болните са ВАКСИНИРАНИ с „АстраЗенека”!!
    „Този британски щам действително е много по-заразен.
    Ако един човек е инфектиран, всички в семейството се разболяват.
    Много бързо се развиват пневмониите.
    В моето отделение има и 10 души (!) с усложнения от коронавирус, които са се проявили, след като са били ваксинирани с „АстраЗенека“, каза началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.
    Сред болните имало и учителка, която е била ВАКСИНИРАНА, впоследствие е развила пневмония (!), но благодарение на лекарите вече е излекувана и изписана за домашно възстановяване.“
    Да припомня, че в националните медии за първи път се съобщи за учителка от град Рила ПОЧИНАЛА в Благоевград след ваксината с Астра Зенека, уж била с ковид… и за още един мъж на 47 години също починал.
    Без думи!
    СПРЕТЕ МАСОВОТО боцкане!
  • 3
    Дя
    Дядо Добри
    7 -4
    13:09, 23 мар 2021
    Никой и за нито една от ваксините срещу УЖ Ковид19 не казва какви ще са дългосрочните последици върху ваксинирания и колко време „ще го защитава“ ваксината. Няма и как да го кажат, защото масовия експеримент и изпитване вървят в момента.
    Има данни, че реакцията на организма на ваксинирания при среща с вируса, води до образуване на тромбози. За сега случаите били малко. Е ми малко са, щото и малка част от набоцканите срещат вируса. Някой гарантира ли на стадото, че след няколко месеца при среща с вирус, имунния отговор няма да доведе пак до образуване на съсиреци? Или тогава жертвите ще си ги пишем умрели от инсулти и инфаркти?
    Или пак ще ги пишем Ковид?
Последни новини