Кое месо увеличава вероятността да се развие деменция

За консумацията на месо и ползите от него за здравето сме чували какви ли не разнопосочни мнения. Разбира се, това е преди всичко въпрос на личен избор и съобразяване с индивидуалните потребности и състояние.

Но ако говорим в частност за преработеното месо, две мнения по въпроса няма - то е враг на нашето здраве, и колкото по-рядко е на трапезата ни, толкова по-добре. В подкрепа на тази теза е и последното изследване на учени от Leeds University.

Те се заемат с обработването и анализирането на данни за 500 хиляди души с цел да намерят връзка между консумацията на месо и развитието на деменция - неврологично заболяване, което започва да се среща все по-често в световен мащаб. Всяка година се регистрират по около 10 милиона нови случая.

А основният извод, до който стигат изследователите, е, че 25 г преработено месо на ден (бекон, сaлам, шунка, луканка, наденица и други подобни) увеличава риска от развитието на деменция с цели 44%.

Любителите на месото обаче не бива да се отчайват, защото за непреработеното месо важи точно обратното - тези, които хапват по 50 г на ден, са с 20% по-малък риск да чуят диагнозата деменция.

На базата на наблюдението, проведено между 2006 и 2010 г. на хора между 40 и 69 години, могат да се направят и няколко други извода.

Хората, които по-често развиват деменция, са в по-напреднала възраст, с по-ниски финансови възможности, пушачи, по-малко физически активни и с членове от семейството, преживяли инсулт или с деменция. Освен това, тя се проявява повече при мъже, отколкото жени.

Някои хора са носители на конкретен ген, наречен APOE, който се свързва с по-висок риск от развитие на неврологичното заболяване. Но увеличеният риск от консумацията на преработено месо не е свързан с това дали сме генетично предразположени или не, предава Daily Mail.

Със сигурност факторите, от които зависи дали ще развием деменция или не, са много и различни. Но очевидно и храненето е един от тях, и не е за подценяване.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Познах
    5 -1
    11:01, 23 мар 2021
    Месото от Кауфланд води до деменция и други болести, защото е 20 годишно, бракувано от америконската армия, обработено с химикали, за да изглежда прясно и пълно с вода.
Последни новини