Олимпийският огън бе запален във Фукушима без публика

Във Фукушима, Североизточна Япония, бе запален олимпийският огън и бе поставено началото на
щафетата с огъня за Игрите Токио-2020, отложени за това лято заради пандемията от коронавируса, предаде Франс прес. Заради противоепидемичните мерки на запалването на огъня нямаше публика.

Щафетата символично тръгна от тренировъчен център близо до АЕЦ "Фукушима", използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Факелът ще мине през всичките 47 японски префектури. Председателката на организационния комитет на Игрите Сейко Хашимото каза на церемонията, че се надява олимпийският огън да е "лъч светлина в мрака".

Събитието бе излъчено в сайта на организационния комитет на Токио 2020.

Японците откриха церемонията с актьори в костюми на самураи, след които на сцената се появиха барабанчици и танцьори.

По-късно ученици от Фукушима показаха нарисувани от самите тях картини в чест на Олимпийските игри, на които бяха изобразени летящи жерави и други животни. След това те изпълниха и музикално представление. В хора да церемонията на сцената излезе ученически хор, който изпълни песента Hana wa saku ("Разцъфтяването на цветята"). Изпълнението бе продуцирано от телевизионния канал NHK TV, който цели събирането на средства в помощ на пострадалите от унищожителното цунами през 2011 в региона.

В края на церемонията на сцената бе изнесен олимпийският огън, който подпали факела и така бе дадено начало на щафетата. Първият й носител бе 34-годишната футболистка Адзус Ивасимидзу, която бе част от японския национален отбор между 2006 и 2016 година.

Пробегът на олимпийската щафета ще продължи 121 дни, а факелът ще бъде носен от 859 души в 47-те японски префектури.

Откриването на Токио 2020 пък е насрочено за 23 юли, а закриването - за 8 авгус

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини