Съдебен процес в Турция срещу членове на групата "Съботни майки"

Съдебен процес срещу членове на групата "Съботни майки", включваща роднини на изчезнали лица в Турция през 80-те и 90-те години, започна днес в Истанбул, съобщава Ройтерс. Подсъдимите са обвинени заради отказ да се разпръснат въпреки предупреждения на полицията по време на протест през 2018 г. в Истанбул.

Случаят отново фокусира вниманието върху положението в областта на правата на човека в Турция, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща този месец да засили свободата на словото и правото на справедлив процес - инициатива, която критиците омаловажиха като противоречаща на действителността.
Групата "Съботни майки" провежда всяка седмица бдения на централен площад в Истанбул от 1995 г. насам, търсейки правосъдие за близките си, които през 80-те и 90-те години са били отвлечени или задържани от лица, за които се предполага, че са били представители на властта, и след това са изчезнали безследно.

Подсъдимите 46 души включват членове на групата, както и правозащитници, журналисти и други протестиращи - мъже и жени. Те рискуват да получат присъди затвор до три години.

"Площадът е гробното място, на което оставяме карамфили за нашите любими хора, които нямат гробове", каза Жиян Тосун, една от подсъдимите, пред сградата на съда сред поддръжници. Нейният баща е бил отвлечен през 1995 г.

"Не трябваше ние да сме съдените, а тези, които станаха причина за изчезването на нашите деца, братя и сестри", каза тя пред репортери преди съдебното заседание.

Съдът започна изслушване на заявленията на защитата, след като съдия отхвърли първоначално искане за оправдаване на подсъдимите, съобщиха медии.

Съдебният процес бе заведен заради отказ на протестиращите да се разпръснат по време на 700-то бдение на групата през 2018 г., което бе забранено от властите. Правозащитни групи казаха, че полицията е използвала прекомерна сила с водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне и задържи лицата, съдени в процеса.

Намесата на полиция бе осъществена в период на постоянно преследване на инакомислещите след опита за преврат от 2016 г.

Процесът е част от "безпощадното преследване срещу гражданското общество, правозащитниците и тези, които мирно изразяват различното си мнение в Турция", посочиха в съвместно съобщение Амнести интернешънъл, Хюмън райтс уоч и Фронтлайн дифендърс.

Имало е стотици случаи на безследно изчезнали и на убийства без съд и присъда в разгара на конфликта в Турция с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ през 90-те години, главно в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, сочат данни на правозащитни групи.

Парламентарни разследвания по въпроса не са довели до това някой да бъде подведен под отговорност.
Откакто Ердоган обяви на 2 март "план за действие в областта на човешките права", Турция се оттегли от международна конвенция за защита на жените, а прокурор поиска забрана на третата по големина партия в страната - прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/.

Правителството заявява, че съдебната система е независима, а президентството посочи, че оттеглянето от Истанбулската конвенция не означава, че Турция отслабва защитата на жените.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини