10 °C

Архивът на Пеньо Пенев се завърна в бригадирския град

Изображение 1 от 6
  Дом-музей "Пеньо Пенев" получи в дарение архива на поета Пеньо Пенев. Личният архив на Пеньо Пенев е предоставен от сина на поета Георги Джагаров, който го е наследил от поета и съхранявал със съпругата си Цвета Джагарова.
   
  Дарението е направено на 27 март, като включва мукавено куфарче, с което вероятно Пеньо е пристигнал на димитровградската гара през 1949, предсмърния бележник на поета, култовите „черна” и „зелена” тетрадки, коженият зелен бележник и още няколко непретенциозни „хартиени носители”, множество ръкописи на известни вече публикувани стихове на поета.
   
  Думите на Живка Шишкова, гл. уредник на Дом музей „Пеньо Пенев”, за направеното дарение:
   
  27 март 2021, 12.10 часа, по  обяд- посрещам на входа на Дом музей „Пеньо Пенев” трима мъже - предизвестено посещение, което въпреки забраната не мога да откажа. Носят ми, по предварителна информация като дарение, предсмъртния бележник на Пеньо Пенев. Поводът е достатъчно значим, за да съм развълнувана, повече от 30 години опазвам паметта за този знаков български поет и я популяризирам. Разпознавам хората, защото това днес е възможно и без личен контакт: проф. Михаил Димов Тодоров- син на известния наш съгражданин, историкът Димо Тодоров, оставил отпечатък в културната история на нашия град, най- усърдният homo arhivarius, когото познавам (проверяваше всичко на място); Тихомир Кънчев, патриот до дъното на душата си  и член на  Съюза на военно- инвалидните кооперации в България, който не за първи път участва в акции „на ползу роду” ; и млад мъж с „добри очи”, който би трябвало да е Георги Георгиев Джагаров- най-малкият син на поета Георги Георгиев Джагаров. Точно той носи впечатляващото ме старо мукавено куфарче със следи от лепенки, което, оказва се малко по-късно, е същото онова „черно куфарче”, което Пеньо Пенев завещава чрез своята предсмъртна воля на Георги Джагаров с думите: „ За Георги Джагаров, поет-София. СБМ / Куфарът с архивата, която остана ( 1/100) да се предаде на Георги! Ти си поет! Допей моята песен!”. Защо черно! ? Вероятно по аналогия с черната кутия на самолетите, която крие тайни? За любителите на сензации ще кажа: Тайните в това куфарче не са сензационни, но са достатъчно важни, защото ни дават представа за „недопятата песен” на един рано отишъл си, много талантлив български поет от близкото ни минало.  В това непретенциозно куфарче, с което вероятно Пеньо е пристигнал на димитровградската гара през 1949 година, в което е имало само няколко книги и малко лични вещи, се крие безценно богатство. Тук са предсмърният бележник на поета, култовите „черна” и „зелена” тетрадки, за които знаем от най-известните Пеньови биографи-доц. Любен Георгиев и проф. Митко Иванов, коженият зелен бележник и още няколко непретенциозни „хартиени носители”, както бихме се изразили днес; тук са и множество ръкописи на известни вече публикувани стихове на поета, както и такива, които вероятно щяха да се родят, ако авторът им не бе напуснал този свят.  Но дори и такива- „недоносени” и неизвестни, те са достатъчно красноречиви. На пръв поглед разбирам , че България освен голям поет, е изгубила и евентуален голям драматург- на много места откривам идейни планове и сценарии за драматургични произведения,  нахвърляни мисли и планове за поеми и стихове, които разкриват един различен Пеньо, един човек, който е разколебан във вярата си и е раздиран от противоречията на полюсните си чувства; намирам писма и документи, които трябва да бъдат внимателно проучени. Умишлено не броя количеството на документите, защото виждам, че е голямо , а и защото при нас, изследователите, едно и едно не винаги е две.
     Срещата е емоционална, както за мен, така и за приносителите на архива, но нека започна с благодарностите. Най-големите, разбира се, са за Цвета Джагарова- съпругата на поета Георги Джагаров, съхранила непокътнат и цял този безценен куфар, пренесла го през време е пространство, през всичките техни семейни местобиталища и през годините след смъртта на съпруга си. За да предам тежестта на емоцията и вълнението на дарителите, ще цитирам част от писмото, с което Цвета Джагарова ни изпрати дарението: „Отворихме го заедно с моя син-Георги Георгиев Джагаров. Това бе миналия месец в една студена февруарска вечер… Особен- емоционален момент! Аз се вълнувах като пред голямо изпитание… стояхме минута-две над натрупаните в безреда ръкописи и моят син цяла нощ започна да сканира лист по лист… Моето усещане бе изключително вълнуващо … От старите, изписани с ръката на Пеньо листове, лъхаше неумолимата смърт, отнела завинаги едно голямо сърце-сърце на поет!”
       Благодаря и на сина- Георги Джагаров, който направи всичко възможно, за да стигне до нас този архив. Благодаря и на Марин Кадиев, голям приятел на димитровградските културна общност, който посъветва проф. Михаил Тодоров да предаде куфарчето на димитровградския музей. И на Тихомир Кънчев, и на Теофан Германов-съученик на Георги Джагаров- младши и главен редактор на в. „Земя”, който по неотложни причини пропусна акта на предаване на архива, а беше част от неговото осъществяване.
      Предстои огромна работа по обработката на този архив. Нещата, съдържащи се в него трябва да бъдат прегледани, разчетени (което невинаги е лесно при Пеньо Пенев) и оповестени като съдържание и стойност, но дотогава е добре да знаем, че високата отговорност и почтеност на семейство Джагарови направи възможно достигането на този архив до хората. Направи го съвсем безкористно, така като и самият Джагаров  го съхрани, без никога да се възползва лично от него и без да си позволи да „допее песента” на големия Пеньо. Защото кой би могъл да направи това по-добре от самия него. Надявам се спекулациите с „вината на Джагаров”  за Пеньовата смърт най-после да бъдат разсеяни. Никой никого не би могъл да спаси, ако той не иска да бъде спасен.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
  20 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
  20 апр 2021
  Последни новини