Прелетните птици не летят над военни зони

Щъркелите и лястовиците вече са тук, а с тях и пролетта. Животът влиза в своя нов цикъл с нови надежди и очаквания.

Малко известно обаче е, че прелетните птици не летят над места, където се водят войни. Имат свои маршрути и места за отдих, но грижливо заобикалят зоните на конфликти. 

Един от символите на мира е прочутият гълъб с маслинено клонче, нарисуван от Пабло Пикасо. Това е своеобразна илюстрация на прочутата библейска легенда за потопа и Ноевия ковчег. На няколко пъти Ной изпращал птиче да провери дали водата е спаднала, за да насочи своя кораб към бряг. Всякога крилатият пратеник се е завръщал, явно без да стигне суша. Чак накрая при завръщането си донесъл маслинено клонче, което било гаранция, че нещата се нормализират. Освен символ на мира, самите прелетни птици са пацифисти. 

Oрнитологът Цвика Зилберщайн разказа пред БНР, че около 1800 от 11 000 вида птици се смятат за прелетни и изминават хиляди километри между местата в умерените ширини, където правят гнезда и снасят яйцата си, до топлите страни, където зимуват.

"Израел е междинна спирка за крилатите гости. Но забелязваме, че все повече от птиците не продължават към Африка или други райони, към които ги води вроденият им инстинкт. Проблемът за новите дестинации на прелетните птици е обектът на моите проучвания... Смело мога да кажа, че прелетните птици са пацифисти. Живея в размирен район, където периодически избухват регионални войни. Освен хора и животни, жертви в престрелките са и птици".

"Оказва се, че оцелелите не просто запомнят регионите на конфликти, но и предават на поколението си този опит. Край израелският крайбрежен град Хедера има няколко изкуствени езера. В тези водоеми се отглежда риба. От няколко десетилетия тук идват корморани. Решихме да проследим пътя на тези необичайни за нашите езера птици и хванахме няколко от тях, за да им поставим пръстени с предаватели. За наше учудване на крачетата им открихме по-стари пръстени, поставени от учените в две страни в Персийския залив. Знаехме, че по време на войната там са горели нефтените кладенци и това е предизвикало екологична катастрофа. Явно първите корморани, решили да гнездят в Израел, са били бежанци от Персийския залив".

Зилберщайн допълни, че други птици не се отказват изяло от крайната дестинация на полета си, а само леко изменят маршрута, така че да не преминават над области с военен конфликт. 

"В съседна на Израел държава, например, ловът на птици е разрешен и дори е превърнат в хоби на богаташите, които не се интересуват дали стрелят по прелетни птици или по защитени видове. Такива места също биват заобикаляне в маршрутите на миграцията. Историята помни и случаи, когато птици са въвличани във военни конфликти. Пощенски гълъби са пренасяли сведения във войните на Бисмарк от началото на миналия век. А през Втората световна война специално обучени соколи са използвани като камикадзета срещу вражески самолети. Освен заради войни и екологични бедствия, птиците, които изследвахме, изменят своя път и заради активна дейност на хората: например, строителство на нови жилищни квартали на местата, на които преди това са почивали ятата. Въпреки това им е по-лесно да свикнат да кацат по покривите, отколкото да приемат, че хората пресушават блатата в стремежа си да увеличат обработваемата земя. Орнитолозите смятат, че всяко изменение в ековеригата има последствия, както за природата, така за птиците и хората". 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини