Спасен от иманяри 4-тонен античен постамент е експониран в Никополис ад Иструм

Античен каменен постамент, спасен от иманяри е експониран в Никополис ад Иструм, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Тежащият около 4 тона профилиран постамент се е намирал в коритото на река Росица на 300 метра източно от античния град. Паметникът, известен на археолозите от Регионален исторически музей-Велико Търново, последно е заснет с дрон през 2020 г.

През късната есен на миналата година иманяр е извлачил с трактор артефакта от реката и го е заровил в близката околност. След сигнал кражбата е разкрита от служители на Районно управление на полицията в Горна Оряховица на 31 март.

Със съдействието на поделенията на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Велико Търново, 4-тонният каменен постамент е експониран в лапидариума на Археологическия резерват "Никополис ад Иструм" и може да се види от посетителите.

Тепърва предстои научното изследване на паметника, датиран от времето на династията на Северите - първата четвърт на III век, както и разчитането на надписа, издълбан върху него.

Директорът на музея д-р Иван Църов е изказал благодарност на институциите, съдействали за успешната операция за връщането на постамента в рамките на римския град.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини