Храните, които дават енергия на тялото

Един от най-добрите начини да водите здравословен начин на живот и да поддържате здравословно тегло е да ядете храна, която поддържа енергийните нива на тялото ви през целия ден.

Някои от храните осигуряват бавно освобождаваща енергия от здравословни въглехидрати, които са основният енергиен източник на тялото. Други съдържат редица важни витамини и минерали, участващи в процесите на клетъчно производство на енергия в организма. Каналът "Баба знае" във vbox7 разказва:

Овесени ядки

Закуска, богата на овесени ядки ви осигурява бавно освобождаваща се енергия и ви дава добър тонус през целия ден.  Също така те са чудесен източник на витамини от група В, които са необходими за превръщането на храната в енергия.

Спанак

Спанакът е с високо съдържание на желязо, магнезий и калий. Желязото дживи кислорода около тялото, необходим за производството на енергия. Магнезият играе жизненоважна роля в производството на енергия и заедно с калия е важен за нервната и мускулната функция.

Сладки картофи

Сладките картофи са фантастичен източник на сложни въглехидрати и са богати на желязо, магнезий и витамин С. Витамин С е необходим за двжението на мазнините в клетките на тялото за производство на енергия.

Яйца

Яйцата са пълноценен протеин (съдържащ всички основни аминокиселини), витамини от група В, здравословни мазнини и малко витамин D. Те също така осигуряват холин, предшественик на невротрансмитера ацетилхолин, който активира скелетните мускули.

Ядки

Ядките дават енергия на тялото, поради високото съдържание на здравословни мазнини. Те също са богати на витамини и минерали. Накисването на ядките във вода за една нощ ги „активира“ (стартира процеса на покълване), увеличавайки още повече хранителната стойност и улеснява усвояването им от организма.

Соя/Зелена соя

Соевите зърна са с високо съдържание на протеини, витамини от група В, мед и фосфор. Медта и фосфорът участват в превръщането на храната в енергия и освобождаването ѝ в клетките, така че тя да е достъпна за преработване от тялото.

Семената са отличен източник на протеини, здравословни мазнини и минерали, участващи в производството на енергия - включително манган, магнезий, фосфор и цинк. Цинкът е необходим за производството на хормони в тялото, които влияят на енергията и настроението. Също така е важно за възстановяване на мускулите след тренировка.

Риба

Риби като сьомга, сардини и скумрия са отличен източник на пълноценни протеини, витамини от група В, основни мазнини и витамин D. Липсата на витамин D може да доведе до недостиг на енергия, умора в мускулите и лошо настроение.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини