Франция започва да произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech

През тази седмица Франция започва да произвежда ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech, съобщи френското министерство на икономиката.

Френската страна планира до края на годината да произведе най-малко 250 милиона дози от препарата на Pfizer/BioNTech.

Производство започва на 7 април, на мощностите на компанията Delpharm. За организирането му са отпуснати 20 млн. евро от държавния бюджет.

Припомняме, Европейската агенция по лекарствата одобри и завод за производство на ваксината Moderna в Швейцария. Дадена е и зелена светлина за фабриката на Halix в Нидерландия да произвежда ваксината на AstraZeneca. Същевременно ваксината, разработена от BioNTech и Pfizer, ще се произвежда и в германския град Марбург.

ЕMA изрази готовност бързо да разгледа и оцени предложенията за нови производствени мощности, в които да се произвеждат ваксини срещу COVID-19. Производителят трябва да има лиценз от националния компетентен орган на съответната страна-членка, за да гарантира, че производственият процес отговаря на стандартите за добра производствена практика (GMP). В допълнение компанията трябва да представи сериозни доказателства, че е способна последователно да произвежда висококачествени ваксини съгласно одобрените спецификации.

Френската компания Fareva планира да започне производство на германската ваксина CureVac, веднага след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, съобщава агенция Укринформ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини