Протести в Черна гора в подкрепа на министъра на правосъдието

Стотици черногорци протестираха снощи в няколко градове, носейки сръбски знамена и плакати, на които се отрича геноцидът в Сребреница, в знак на подкрепа към министъра на правосъдието Владимир Лепосавич, когото премиерът Здравко Кривокапич реши да отстрани, съобщи Хина.

В извънредно публично обръщение Кривокапич заяви, че е задвижил процедура за смяната на Лепосавич заради спорното му изказване за Сребреница, което бе осъдено в страната и чужбина. Премиерът каза, че е дал възможност на Лепосавич сам да се оттегли, която той е отхвърлил.

След изявлението на Кривокапич повечето просръбски партии в черногорския парламент, които са част от управляващото мнозинство, заявиха, че няма да подкрепят искането за отстраняване на Лепосавич и че гледната точка на министъра за Сребреница е подкрепяна от повечето черногорски сърби.

Случаят предизвика протести в Подгорица, Бар, Никшич, Плевля и Беране, на които протестиращите носеха знамена и скандираха послания, отричащи геноцида в Сребреница.
Протестите бяха проведени в разрез с епидемиологичните ограничения и забраната за публични събирания.

Няколко десетки души се събраха пред сградата на черногорското посолство в Белград, протестирайки срещу решението на черногорския премиер, което някои сръбски медии нарекора "срамно".

Протестиращите викаха и хвърляха димни гранати.

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин заяви, че Кривокапич още веднъж е показал, че не го е грижа за това какво мислят и чувствт сърбите и Сърбия.

По-рано в понеделник Кривокапич заяви, че неговото правителство е подложено на сериозни удари както отвътре, така и отвън.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини