14 °C

Без струпване и напрежение личните лекари от Хасковско взеха ваксини на Модерна и Пфайзер

  Без напрежение и струпване пред РЗИ личните лекари от Хасковска област днес получават заявените ваксини на Пфайзер и Модерна.

  За разлика от много градове в страната, където джипитата вчера чакаха с часове, за да получат дози на РНК ваксините, в Хасковско беше направена стегната организация и днес във времето то 10 до 15 часа общопрактикуващите медици, които в региона са 115, получават по график ваксините.

  „Изпратиха ни писма за графика на получаване днес, всеки според възможностите си от колегите идва, за да си вземе ваксините, и всичко върви много бързо“, коментира д-р Стефанова, чиято практика е в областния град. Сподели, че пациентите й чакат с нетърпение ваксината на Пфайзер и призна, че доста от желаещите преди Астра Зенека, впоследствие са се отдръпнали от този избор. От пациентската й листа има хора, които са пожелали да си сложат и ваксина на Модерна, но те са много малко. Определено обаче пациентите й предпочитат да се имунизират с РНК ваксина. Най-желаната е тази на Пфайзер. „Още от понеделник ми звънят пациентите и чакат кога ще получим ваксините на Пфайзер, но това е нормално. Списъкът, по който ще работя е със запазени първи места за възрастните със заболявания“, обяснява джипито. Самата д-р Стефанова е вече с две дози с Пфайзер, ваксинирала се е през януари. Минала е без проблем имунизацията й. Казва, че от ваксинираните й пациенти с Астра Зенека досега също не е имало тежки оплаквания след поставянето на инжекцията.

  Сред тези, които днес успяха да се ваксинират с първа доза на Пфайзер във ваксинационния кабинет на РЗИ в Хасково, бе Боряна Кехайова. Тя е дошла до кабинета без предварително записване и без да се регистрира в онлайн системата. „Чух, че има РНК ваксини и в Хасково и реших да проверя. Идвала съм два пъти досега за ваксина на Пфайзер, но имаше само на Астра Зенека. Не рискувах на тази възраст с нея, заради всички съобщения, които чувах по телевизията за проблеми“, сподели Боряна Кехайова. Тя е решила да се инжектира в кабинета на РЗИ, понеже нейният личен лекар не искал да слага ваксини и я препратил тук. „Сега нямаше никой в кабинета на РЗИ. Учудвам се, че нямаше хора. И успях да получа РНК ваксина, както бях решила.“

  Боряна обяснява обаче, че се е консултирала с джипито си точно коя ваксина е подходяща за нея, тъй като е с две операции на ставите.“Не действам никога на своя глава, когато става въпрос за медицина“, казва жената.

  В Любимец пък личните лекари групират пациентите си, за да успеят да отворят един флакон. „Преди беше трудно да съберем хората, сега още по-трудно. Но пък за ваксина на Пфайзер чакат като топъл хляб“, казва джипито д-р Христов от Любимец.

  Потокът от личните лекари и хората, които идват да се ваксинират в кабинета на РЗИ в Хасково е разделен. Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Хасково -д-р Снежана Иванова обясни, че личните лекари получават по два флакона на Пфайзер и по един на Модерна, предоставени са им дози и на Астра Зенека. Лекарите идват с хладилни чанти в РЗИ, за да приберат препаратите, които се съхраняват и при определени условия. РНК ваксините излизат от РЗИ и с документ, на който е опомената дата на размразяването им, а това има значение, защото те трябва да бъдат съхранявани на температура от 2 до 8 градуса и използвани в следващите няколко дни.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   На
   Наблюдател
   15 -4
   12:59, 7 апр 2021
   Слави като направи професор Андрей Чорбанов министър на здравето и ще ни ваксинират само с българска ваксина. Изберете българското!
   • Го
    Гост 1
    13 -1
    13:00, 7 апр 2021
    Алоооооо общината от 15 дни на спирка Спартак е заседнал камион
    Махнете го веднага
   • Го
    Гост 1
    8 -1
    13:02, 7 апр 2021
    Алоооооо общината махнете веднага камиона който от 15 дни е заседнал на спирка Спартак
   • Ми
    Митю ръчичката мошеник
    7 -2
    13:04, 7 апр 2021
    Добър ден ! Имам малки но сръчни и крадливи ръчички !
    Очаквам ви с мойте дъртаци ще ви изтърсим като брашнян чувал
   • СЛЕД КАТО Гяурите избраха Чалгата , вече ми е ясно... Виж коментара
   • Ш@ши също е мръсна дума
   • На
    надзирател
    8 -3
    14:26, 7 апр 2021
    спри да пишеш глупости помияр не сме длъжни да ти четем простотиите ! Тия ги разправяй на жена си ако е все още жива!
   • Ко
    Констатация
    13 -21
    14:39, 7 апр 2021
    Абе народ,който си избира за президент злобарина Р... Виж коментара
   • Шм
    Шматароци
    8 -7
    15:25, 7 апр 2021
    По-добре да избера чалгата от колкото корумпираната мафия и резаците които се мъчат по дипломатичен начин да ни завладеят
   • Мб
    мбба
    3 -1
    18:31, 7 апр 2021
    Народ който десет години го таковат с 200 накрая получава Констатация пърдом Констипация
  • 2
   Ал
   Ало до госта
   5 -3
   13:08, 7 апр 2021
   Какво ти пречи камиона! Ходи в общинска полиция и се жалвай да го вдигат с паяка🚚🚧🚍🚧
   • Тъ
    Тъп полицай
    10 -4
    13:15, 7 апр 2021
    Няма да ни притесняваш !
    Аз не съм станал ченге за да работя
  • 3
   Рз
   РЗИ
   4 -1
   16:37, 7 апр 2021
   Каква опашка за 20 ваксини, бе хора! Смешно е!
   • Пу
    Пукнете герберуги
    3 -1
    19:31, 7 апр 2021
    той и Коритаров беше с връзки ама ритна бакъра
  • 4
   Вн
   Внук
   1 -1
   18:37, 7 апр 2021
   Само при Др.Караджов няма ваксини защото връзкарите са с предимство не по възраст.....
  • 5
   ИК
   И ко
   2 -1
   18:44, 7 апр 2021
   Вече няма какво да пишете и си пишете каквото дойде.

  Хороскоп за 23.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
  23 апр 2021
  Последни новини