13 °C

Доц. д-р Спасков за пандемията и пазарните механизми в здравеопазването

Пандемията от коронавирус показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването. Това коментира пред БТА бившият директор на болница "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков. По думите му, инфекциозните отделения трябва да преминат на държавна издръжка, както епидемиологията. 

Не е ефективно развитието на хирургични звена във всички болници в страната, твърди още д-р Спасков. По думите му, спокойно може да се концентрират нуждаещи се от хирургична интервенция в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите.

Много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да са свързани с възстановяването на болните от COVID-19, каза д-р Спасков. Според него, това може да се случи и в извънболнични структури, като например курортни комплекси. 

Д-р Спасков е оптимист относно намирането на добро лекарство за коронавируса.

Добилият популярност медикамент Ивермектин е лекарство, одобрено за ветеринарна практика и все още не е извървяна процедурата за използването му в хуманната медицина, казва специалистът.

По отношение на новите щамове д-р Спасков допуска, че е възможно съществуващите ваксини да не им въздействат. Според него, подобен факт ще доведе до създаване на нови и нови ваксини, което може да бъде постигнато много бързо от науката.

Коронавирусът вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа, и ще се появява периодично, смята д-р Спасков. 

Доц. д-р Спасков, какво показа на българското здравеопазване пандемията от коронавирус?

Показа, че има области от медицината, които трябва да бъдат извадени от т.нар. пазарни механизми в здравеопазването. Имам предвид основно инфекциозните болести, тъй като те не носят траен характер във времето. Има ги, после ги няма и не е възможно да се разчита на лесно финансово решение на проблема в здравните заведения. Според мен, едно от нещата, които в бъдеще трябва да се променят, е изваждането до известна степен на инфекциозните болести от общата система на финансиране. То трябва да върви по друга система.

Каква например?

Най-вероятно ще се мине към държавно издържане на тези звена. Както епидемиологията е на държавна издръжка, а не на пазарни механизми. По същия начин, според мен, трябва да бъдат финансирани инфекциозните болести. Досега инфекциозните отделения се издържат по механизмите на здравно-осигурителната каса. Пациентите, които преминават през тях носят приход, от който съответните звена се финансират. Има ситуации, в които е налице супер завишаване на ползването на инфекциозните отделения, както в случая. В други моменти обаче, то е изключително ниско. Затова пазарният механизъм доста трудно би могъл да работи в такъв тип звена.

В провинцията се закриха масово здравни заведения и сега в условията на пандемия хората нямаше къде да се лекуват. Софийските болници са пълни, поемат много малко пациенти от провинцията. Какво е решението на тази диспропорция?

Трябва да разграничим инфекциозните болести от тези, които носят, да го нарека по-планов характер. Например, развитието на хирургични звена не е ефективно във всички болници в страната. Съвсем спокойно може да се концентрират такъв тип болни в определени звена, където ще има и по-висока квалификация на персонала, и възможност за много по-добро лечение на пациентите. Подобен механизъм при такъв вид заболявания работи много добре. Що се отнася обаче, до инфекциозните заболявания, както видяхме, той не работи добре и трябва да се обърне внимание. Освен това, е необходимо да има и подготовка в страната за поемането на болни не само в инфекциозните отделения. Това е, което се прави в повечето от големите болници. Те формираха част от своя болничен капацитет в полза на лекуване на коронавируса.

Много се говори за последствията от коронавируса. Колко дълъг е пост Ковидът?

За съжаление при това заболяване 100-процентовото оздравяване върви сравнително бавно. Пациентите се изписват от болниците, но след това има един дълъг период, в който те не се чувстват 100 процента възстановени. Поради тази причина много се заговори за разработване на клинични пътеки, които да отговорят на това изискване на живота и да са свързани с възстановяването на този тип болни. Има се предвид и места в извънболнични структури. Например, в курортни комплекси се разгънаха именно такъв тип програми за възстановяване на пациенти, които са боледували от коронавирус.

Има ли надежда за лекарство срещу коронавирус? Вече се появиха съобщения от различни страни.

При всяко положение. В света се работи толкова активно за намиране на добро лекарство за коронавируса, така както се работеше и за създаването на ваксина. Вече има ваксини, което от своя страна създават условия за тотално решаване на проблема с тази инфекция. Аз съм оптимист. Смятам, че скоро ще има и лекарство.

Какво се случи с добилия популярност медикамент Ивермектин?

Там е необходим много по-сериозен подход, тъй като това е лекарство, което е одобрено за ветеринарна практика. За да се стигне до използването на едно лекарство в хуманната медицина, не е просто експеримент. Има много сложна процедура, която трябва да се извърви.

Ваксините ще ни предпазят ли от новите щамове?

Аз съм убеден, че в голяма степен проблемът ще бъде решен чрез ваксинацията. Напълно е възможно с появата на нови щамове, за които тези ваксини не могат да въздействат, да доведе до работа с нови и нови ваксини. Видя се, че в тази посока медицинската наука реагира много бързо. Дори да се наложи за новите щамове да има ваксини, това може да бъде постигнато много бързо.

Колко дълго ще живеем с вируса, според Вас?

Няма да бъде кратко. Все едно да питаме кога ще изчезне грипът. Грипът не изчезва. Най-вероятно ще се превърне в инфекция, подобна на грипа и ще ни тормози периодично. Като глобален проблем обаче очаквам да бъде решен в рамките на година.

Колко дълга е защитата на антителата? Все още няма ясен отговор на този въпрос.

Няма ясен отговор, тъй като не е минало достатъчно време. Сравнително отскоро се правят ваксините, не може да се определи точно кога ще се изчерпа този имунитет. При всяко положение, когато това се случи, разполагайки с ваксината, ще имаме възможност да се имунизираме. Поради тази причина мисля, че проблемът с това заболяване след година - две ще се превърне в нещо, което е по подобие на грипа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
23 апр 2021
Последни новини