Ако не са били прокариотите, нямаше да ни има

Изследване на американски учени показва, че ако преди милиарди години на планетата не се бяха появили два класа микроскопични едноклетъчни организми, известни като прокариоти, днес животът на Земята можеше да не съществува, съобщи ЮПИ.

Биологът Джеймс Лейк и колегите му са сравнили протеини в съществуващите днес над 3000 различни прокариоти - тип едноклетъчни организми без ядро.

Специалистите са открили два основни класа относително примитивни микроби, които са се слели преди повече от 2,5 милиарда години. Тази ендосимбиоза или сливане на две клетки е довела до еволюцията на по-висши стабилни организми, способни да използват енергия от слънцето чрез фотосинтеза.

По-нататъшната еволюция е благоприятствала появата на фотосинтетични организми, отделящи кислород. Насищането на земната атмосфера с кислород е оказало голямо влияние върху еволюцията на живота и е довело до появата на по-висши организми, които поглъщат кислород. Те са предшественици на съвременните създания, които дишат кислород, сред които е и човекът. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини