Учени създадоха пластмаса, която се разгражда само за три месеца

През последните десетилетия учените положиха значителни усилия в изследванията на полимерите, за да създадат пластмаса, която "изчезва" в околната среда. Всяка година се произвеждат над 380 милиона тона пластмаса, което далеч надхвърля повечето други синтетични материали. Предвид нарастващият проблем с пластмасите, които са вредни за околната среда, не само с тяхното производство, но и с до дългото им разграждане, намирането на решение на този проблем става все по-важно.

Независимо от времето и парите, инвестирани в изследвания, мечтата за биоразградими полимери досега се оказваше неосъществима. Екип от експерти от Училището по околна среда в Университета в Йейл (САЩ) представи нова биопластика, която има висока устойчивост, но в същото време е способна да се разгради напълно само за три месеца, пише elconfidencial.com. 

Произвежда се от странични продукти от дърво и по-специално от дървесен прах по време на процеса на деконструкция на порестата матрица от естествено дърво - материал, който обикновено се изхвърля като отпадък в дъскорезниците. За да се произведе, порестата структура на естественото дърво се деконструира, за да образува един вид хомогенна целулозно-лигнинова "супа" (лигнинът е най-разпространеният органичен полимер в растителния свят), който представлява заплитане в наномащаб и водородни връзки между регенерирания лигнин и целулозни микрофибри.

Сместа може да се формова или валцува, без да се чупи. Така е възможно да се произвеждат лигноцелулозни биопластични филми в голям мащаб просто чрез изливане на целулозната и лигниновата супа в калъп. Според учените сред качествата на получения материал са висока механична устойчивост (тя е силна) и голяма стабилност при съдържане на течности (здрава), както и устойчивост на ултравиолетова светлина.

"Има много хора, които са се опитали да разработят тези видове полимери в пластмаса, но механичните нишки не са достатъчно добри, за да заменят пластмасите, които използваме днес, които се произвеждат предимно от изкопаеми горива. Разработихме прост и директен производствен процес, който генерира пластмаси на базата на биомаса от дърво, но също така и пластмаса, която предлага и добри механични свойства. Освен това, за разлика от повечето петролни пластмаси и други биоразградими пластмаси, тази биопластика може да бъде рециклирана или разградена от микроорганизмите в почвата за кратко време. Минимизирахме всички материали и отпадъци, които отиват в природата", казва Юан Яо, асистент професор по индустриална екология и устойчиви системи в училището по околна среда в Йейл и ръководител на разработката, публикувана в списанието "Nature Sustainability". 

По време на експериментите изследователите са поставили листове от този биопластмаса в почвата. Те напълно са се разградили за три месеца. Авторите на изследването предричат ​​бъдеще, пълно с тази нова биопластика под формата на фолио за найлонови торбички, контейнери за покриване на храни и дори продукти за употреба в строителната или автомобилната индустрия. 

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини