Сигнал за разорани дюни в "Смокиня - Север"

Концесионерът на плажа, на къмпинг "Смокиня - Север" Иван Алексиев, няма нарушение и унищожаване на дюните:

"Изпълнявам стриктно указанията на министерството на туризма, етапите на почистване на плажната ивица са посочени в закона. Първо плажа се подравнява, след това се изравнява с тежка техника, след това се минава ръчно, закупили сме две машини, които са механични сета, след това се редят чадърите. Обезопасява се срещу паразити, но тази година се наложи една промяна. Всички заведения на плажа са остарели, те са на 16 години, морето беше тази зима много бурно. Заведенията бяха почти паднали, решихме да ги подменим съвместно със собствениците. Под тях се оказа, че има струпани боклуци. На 2 м надолу се оказа, че са закопани фекални шахти, отпадъчни и помийни ями. Излезе и стара канализация, чугунена, която и нея изчистихме. Тогава извикахме геодезист, поставиха колчета, които са на 2,5-3 метра от началото на дюните. Те не са унищожени, вижда се от всички"

Иван Алексиев уточни, че на 13 март са подали писма до всички институции, че започват поетапно преместване на обектите на плажа, почистване на плажа и възстановяване на заведенията. Няма отказ от тях за извършването на тази дейност.
От началото на април сме уведомили, че завършваме втория етап, каза още той.

По-рано БНР Бургас информира, че Регионалната екоинспекция в Бургас проверява сигнал за разораните дюни на плаж "Смокиня", в община Созопол.

Видими следи от тежка техника и забити колчета, изравнена територия, която маркира бъдеща площадка. Това може да се види на снимките, с които местни жители отправят сигнала до екоинспекцията.

Той е разпределен за проверка, за да се установи дали на ивицата се извършват дейности, чрез които могат да бъдат застрашени сивите дюни в природната забележителност, както и видове под закрилата на Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

Пламена Кондева, която публикува снимки на разоран пясък и багер в социалните мрежи, коментира:

Дали това е нашият плаж и ще бъде ли пак. Това ли е плажът от моето детство и така ли трябва да изглеждат моите спомени. Нещо някъде отново е сбъркано, ценностите са някъде заровени под пясъка.

Няма нарушение, според близки до концесионера. Изравнен е пясъкът, дюните не са засегнати, имат и схема за това.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини