Заразените с Ковид-19 намаляват, но смъртността е двойно по-висока от средната в страната

Крехка тенденция за спад на заразените с коронавирус в Смолянска област регистрираха от Областния щаб на днешния брифинг. По заболяемост областта е на 24-то място сред областите в страната. От началото на пандемията до 11 април общият брой диагностицирани е  4164 лица, от тях излекуваните са 3090, починалите 320, а активните случаи в в процес на лечение и изолация са 755 (559 домашно лечение, 196 хоспитализирани).
Все още обаче областта се намира в червената зона с 14 дневна заболяемост от 502 на сто хиляди души. Седмиченият ръст е отрицателен - минус 22%. 14-дневната смъртност остава висока - 43,46 на 100 хиляди, при средно 24,47 за страната.
Леко спада броят на хоспитализираните, за миналата седмица той е 196 при 220 в предишната. Намалял е натискът към болниците, в момента е зает 60 на сто от капацитета на ковидотделенията. Положителна тенденция е и това, че броят на излекуваните надвишава този на заразените.
В областната болница леглата за ковидпациенти остават 140. А вече боледуват и деца. В момента в детското отделение се лекуват 3 деца с ковид, но всички преминали през болницата са успешно излекувани, каза д-р Емилия Апостолова - вр.и.д. директор на МБАЛ-Смолян. Допълни, че в интензивното отделение има свободни легла, а част от пациентите нуждаещи се от интензивна грижа, не са интубирани, а получават кислородолечение под налягане.

Величка Петкова
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини