11 °C

Местните власти – основен двигател на устойчивото икономическо развитие

На 14 април се преведе дискусионна сесия, посветена на темата „Устойчивото местно икономическо развитие в Югоизточна Европа“, като сред основните говорители бе кметът на Димитровград Иво Димов, който е заместник-председател на УС на НСОРБ.

Той представи  работата на българските общини и опита на Димитровград за поддържане благополучието на гражданите в условия на криза. В изказването си г-н Димов обърна внимание, че усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение. За целта са необходими значителни инвестиции в социална инфраструктура и социални услуги на местно равнище, с подходяща комбинация от политики и финансови ресурси за прилагане на целите на устойчивото развитие на местно ниво.

Заместник-председателят на УС на НСОРБ представи опита на Димитровград в областта на социалните услуги, който я поставя сред най-развитите в този сектор в страната, както и други свързани мерки предприети на местно ниво в отговор на пандемията с коронавирус.

Димов посочи, че инвестициите във високотехнологична апаратура, повишава не само качеството на предлаганите здравни услуги, но и спестява неудобство и транспортни разходи за десетки пациенти от Димитровград и малките населени места от общината. Новаторската услуга за отдалечена диагностика чрез специализиран мобилен лекарски кабинет дава възможност за обслужване и консултиране на място на възрастните хора в отдалечените от общинското здравно заведение места от различни медицински специалисти.

Иво Димов открои мерките в отговор на здравната криза, подкрепени на национално ниво, като  целевите програми за „Топъл обяд“, “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, програмата за еднократна безвъзмездна помощ и други, които в условията на ковид-кризата дават възможност на общинските кризисни щабове за ефективна работа и специално благодари на доброволческите екипи.

Специален  акцент бе и пакета от икономически мерки за облекчаване на местния бизнес, както и инициативите за  подкрепа на гражданите със свободни професии в сектора на културата и образованието.

В заключение Иво Димов подчерта необходимостта от многоаспектни инвестиции в създаването на политики, които управляват основните обществени трансформации, пред които сме изправени.

Повече от 130 кметове и експерти от градски и общински администрации в Югоизточна Европа вземаха участие в дискусията, проведена в рамките на Общото събрание на НАЛАС. Представителите на местните власти обсъдиха трите основни аспекта на Плана за икономическо възстановяване на Европа – социалното включване, цифровизацията и прехода към устойчиви икономически дейности.

Председателят на Австрийската асоциация на градовете Александър Лизиган подчерта в своето обръщение, че градовете и общините са основния катализатор на промяната. Те са призвани да осигуряват качеството на живот, а устойчивото икономическо развитие не може да бъде разглеждано извън цялостната визия за подобряване благосъстоянието на гражданите и отговорното отношение към средата. Взаимоотношенията на местните власти и бизнеса беше акцент и в презентациите на кметове от други държави.

В рамките на дискусията особено внимание бе насочено към процесите на децентрализацията и свързаните с нея реформи. Кметът на Димитровград подчерта, че възможностите на общината да реализират своите социални политики в момента на кризата са били ограничени от ресурса, с който разполагат. Той обърна внимание, че преди НСОРБ води активен диалог с централните власти по въпросите на финансовата децентрализация и конкретно за предоставяне на 2 % от подоходния данък в полза на общините така, че те да разполагат с необходимия ресурс, за да могат да отговарят  своевременно на специфичните потребности на всяка община. Димов подчерта, че основен фактор за успешното реализиране на социални политики е финансовата стабилност на общините.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Гл
  Глупаци
  3 0
  17:57, 14 апр 2021
  Ама страшно устойчиво развитие на кражби и само кражби!

Още новини

Хороскоп за 11.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
11 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
11 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
11 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
11 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
11 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
11 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
11 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
11 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
11 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
11 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
11 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
11 май 2021
Последни новини