Румен Радев започва консултации за новия кабинет на 19 април

Време е. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон, каза президентът Румен Радев в обръщението си към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна, при откриването на първото заседание на новоизбрания 45-и парламент.

Държавният глава посочи, че на консултациите при него в рамките на година и половина са били отправени редица предложения, включващи 100 процента машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване на работата на изборната администрация, справедлив достъп до медиите в предизборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина. Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат, каза Радев.

Историческият момент, в който се намираме, поставя този парламент пред мисията да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната, непосредствена национална цел - укрепване на държавността, заяви президентът. По думите му, необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел. За утвърждаване на върховенството на правото, неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да са обречени на провал, а България да се "бетонира" на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот. Ключова стъпка по този път е излъчването на нов тип управление - синтез на почтеност и компетентност, каза държавният глава.

Той съобщи, че в понеделник ще направи консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

„Моралните качества, културата, професионализмът на управляващите, които всички очакваме вие възможно най-бързо да излъчите, ще бъдат от решаващо значение за връщането на доверието в институциите, за извеждането на страната от кризата и за пълноценната ни европейска интеграция. Считам, че ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха своето доверие, постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинираните за високи управленски постове.

В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет. Пожелавам ви, на всички вас, да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на отечеството. На добър час!“, подчерта в обръщението си държавният глава.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Сл
    Слави
    9 -17
    10:51, 15 апр 2021
    Този президент не е нормален............. това е п... Виж коментара
    • Па
      Панаетюф Теню ут Гереня
      3 -4
      16:23, 15 апр 2021
      Слави, преди енна неделя биля пари можеше искара с те.е приказки. Ама си.ге веке са други времената. Скитасвай са малко от малко. Или ут ваксината си са повредил.
    • Ня
      Няма такава държава
      4 -1
      18:28, 15 апр 2021
      Дали има друга държава, в която победилата категорично партия да бъде обявена от медии и анализатори за категорично загубила?
      Държава, в която да те анатемoсат, ако дръзнеш да се обадиш, че всъщност спечелила е...спечелилата партия?
      Държава, в която последните и предпоследните по брой депутати да се държат като победители, да плашат открито с репресии и ревизия, да искат веднага мандат за правителство?
      Държава, в която лидерът на основната опозиционна сила да не подава оставка -въпреки регистрирания най-нисък от 30 години резултат?
      Държава, в която живеещите в чужбина и неплащащи у дома данъци да крещят нахално, че техният глас е по-важен от този на българския данъкоплатец?

      Държава, в която близо 100 000 да гласуват за укриващ се от закона бизнесмен с 19 обвинения, включително за изнасилване и убийства?
      Държава, в която партия да стане №2, въпреки ,че не е участвала в предизборната кампания, няма програма, а на кандидат-депутатите й им е било забранено да излагат публично тезите и идеите си?

      Държава, в която лидерът на партия ,класирана на второ място, точно в момента на оповестяването на изборния вот да се скрие и да обяви, че е "със симптоми на
      ковид?
      Държава, в която скритите собственици
      на анонимните сайтове за фалшиви новини да станат депутати?

      Няма друга такава държава. В нея перверзията и подмяната на реалността вече са официален политически стил !!!
  • 2
    Xm
    XMVI
    12 -8
    10:54, 15 апр 2021
    Крадецът Буци приключи.
  • 3
    Ky
    Kyx
    9 -1
    11:51, 15 апр 2021
    Искаме предсрочни избори сега! Боклуци, крадци и лъжци вън от парламента! Това не е театър.
  • 4
    Ха
    Хасково сънджак
    7 -7
    12:58, 15 апр 2021
    Щом Минко крадеца на ток избраха за секретар смятайте каква са новите избраници.
  • 5
    Да
    Дани Бой
    5 -4
    14:31, 15 апр 2021
    Интервю на Даниел Митов през 2007г.:
    "ГЕРБ не е дясна партия. Това е аморфна група от хора, очакващи да влязат във властта. Борисов е амортизиран бивш полицай. Мутра. Масажирал е ушите на Тодор Живков и е приятел с Георги Първанов."

    През 2021г. Даниел Митов е предложение на същата тази мутра за премиер на същата тази аморфна група ГЕРБ.

    Гнусно.
    • Ко
      Коцето
      2 -5
      16:56, 15 апр 2021
      Добре, че не ни предложи Дани Кирилов

Още новини

Последни новини