Всички срещу ГЕРБ: Ива Митева получи гласовете на пет групи

Изображение 1 от 2

    Депутатите избраха Ива Митева за председател на Народното събрание.

    Изненадващо от ГЕРБ направиха предложение гласуването за новия председател да е явно, със ставане от място и със заявяване на позиция "Да", "Не" или "Въздържал се". Предложението бе отправено от депутата Александър Ненков, но то бе посрещнато с негодувание от останалите формации. От ГЕРБ смятат, че "гласуването накуп" не може да разкрие "какво е мнозинството" в това НС. "За" това предложение гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ, стана ясно след като от групата поискаха изчитане на гласовете по парламентарни групи.

    Десислава Атанасова предложи Цвета Караянчева, като посочи нейния опит във всички власти и парламентарната практика. ГЕРБ изтъкват и огромната ѝ роля в обръщането "партийното статукво" в Кърджали.

    От Има такъв народ предложиха Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тошко Йорданов не пропусна да докачи ГЕРБ, намеквайки колко по-добра е нейната биография.

    Последваха призиви за приличие и въздържание, да не се разменят обиди от Вежди Рашидов, Десислава Атанасова.

    Първо бе гласувано за Ива Митева, в съответствие с практиката то да е по азбучен ред на кандидатите. Резултатът от гласуването: против няма, въздържали се - 74 в залата от ГЕРБ. От гласувалите дистанционно трима са "за", един - въздържал се.

    Гласуването за кандидатурата на Цвета Караянчева: "за" - 74 в залата и 1 дистанционно, против - 160 в залата и 2 дистанционно. 

    Шестима заместник-председатели ще има този парламент - по един от всяка група. Така Цвета Караянчева ще бъде заместник-председател от ГЕРБ, Виктория Димитрова Василева - от Има такъв народ, Кристиан Вигенин от БСП, Мукадес Налбант - от ДПС, Атанас Атанасов - от Демократична България, Татяна Дончева - от Изправи се! Мутри вън.

    Шестте парламентарни групи в новото Народно събрание избраха днес ръководствата си като последна точка в първото пленарно заседание. Председател на групата на ГЕРБ е Десислава Атанасова. Заместник-председатели стават Александър Ненков, Румен Христов и Тома Биков, а Евгения Алексиева ще е секретар.

    Парламентарната група на "Има такъв народ" ще се води от Тошко Йорданов Хаджитодоров. Групата има трима зам.-председатели: Виктория Василева (главен секретар на партията), Ивайло Вълчев и Филип Станев (едни от знаковите сценаристи в "Шоуто на Слави"). Секретар ще е Иво Атанасов.

    Групата на "БСП за България" ще води Корнелия Нинова. Заместник-председатели са Георги Свиленски, Крум Зарков, Христо Проданов, Иван Иванов, Христо Зафиров и Кристиан Вигенин. Секретари ще са Ирена Анастасова и Филип Попов.

    Председател на парламентарната група на ДПС е Мустафа Карадайъ. Негови заместници ще са Йордан Цонев, Хамид Хамид и Халил Летифов. Секретар на групата ще е Адлен Шевкед.

    Председател на парламентарната група на "Демократична България" става Христо Иванов. Групата ще има трима заместник-председатели: Цецка Бачкова, Надежда Йорданова и Владислав Панев.

    Парламентарна група "Изправи се! Мутри вън!" ще се председателства от Мая Манолова. Тя ще има един заместник-председател - Николай Хаджигенов. Групата ще има двама секретари - Драгомир Ошавков и Станчо Ставрев. След края на заседанието бе свикан председателски съвет.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ха
      Хасково сънджак
      25 -9
      12:55, 15 апр 2021
      Минко крадеца на ток щом избраха за секретар в народното събрание смятайте на къде върви работата на парламентарната ни държава!
    • 2
      Па
      Паржу
      3 -10
      13:06, 15 апр 2021
      От ваксината е Виж коментара
    • 3
      Пе
      Петко бармана
      13 -8
      15:17, 15 апр 2021
      Тази Ива се държи още първи ден като мениджър на биологични единици! Сигурно бай Шиле от 7/8 ще да и е преподавал уроците.
    • 4
      Уч
      Учудена
      19 -13
      15:24, 15 апр 2021
      Не знам ,какъв гьонсурат трябва да си ,за да излезеш и пак да се кандидатираш за председател на парламента.След прякора който и поставиха-П.К.П.,след обидите от медии, от граждани ,вместо да се скрие в миша дупка, тя пак се пъчи-зам председател на Н.С. Наистина е много, ама много П.К.П.
    • 5
      По
      Почна се
      13 -12
      16:37, 15 апр 2021
      Още първия ден им показаха на гербаджиите, че вече не са никакъв фактор и всички са против тях. След подадената оставка на правителството трябва незабавна ревизия на дейността им и бързи смени на директорите на държавните структури по места.
    • 6
      Ба
      бай Шиле
      10 -6
      16:55, 15 апр 2021
      Ивето си я харесахме и лично съ м я обучил горе на саята. Много добре се отнася с овчиците се едно са депутати. Коча много и се наточи нали е ръководител и вожд на "има такова стадо."
      В русия съм.
    • 7
      Го
      Голям смях
      12 -10
      17:12, 15 апр 2021
      Мика, зайки и други балалайки😀😀😀
    • 8
      "Наблюдател"
      16 -1
      18:54, 15 апр 2021
      Ще гледаме цирк известно време! Субсидията нека да е 1 лев, а на тези партийки извън парламента - 0 лева! Според мен трябва да гласуват само онези български граждани, които живеят тук.
      • На
        Наблюдателю,
        2 -1
        09:47, 16 апр 2021
        Обоснови се защо трябва да гласуват само онези българските граждани ,които живеят в България. Може би защото , онези които са принудени да напуснат страната от немотия , сега се явяват най-големия чуждестранен инвеститор на българската икономика, като изпращат пари на роднините си . Аз мисля ,че имат право да изберат кой ще управлява държавата на техните "инвестиции" .

    Още новини

    Последни новини