От тази година приемната грижа грижа се ръководи от проект "Подкрепа на децата и семейството"

 

Община Първомай е сред общините в страната, в които има много приемни семейства и през тях преминават много деца, нуждаещи се от закрила.
В края на 2020 г. приключи изпълнение на схема „Приеми ме“ , а от тази година до 2023 г. се работи по проект „Подкрепа на децата и семействата“. Програмният бюджет на Министерство на труда и социалната политика предвижда настаняването на 2300 деца в 2250 приемни семейства и бюджет от близо 35 млн. лв. (6,5 млн. лв. за издръжка и 28 млн. лв. за възнаграждения) годишно. 

През последните години приемните семейства в община Първомай са над 20-23. Непрекъснато се обучават и нови желаещи. Почти не остават без деца и понякога за една година през семейство може да премине повече от едно дете.

Професионалните приемни семейства се наемат на граждански договори. Те нямат осигурителни права и между настаняването на две деца, семействата на практика са без доходи. Въпреки това има интерес към този вид заетост в община Първомай, но се забелязва и предпочитания към точно определен профил на децата – здрави, на по-малка възраст, а някои семейства заявяват и определен етнос.

Данни на АСП показват, че от 2060 настанени деца в приемни семейства през 2019 г. най-голям е делът на тези до 7-годишна възраст – 1096 деца или 53%.

Желаещите да се грижат за деца в риск са неравно разпределени на територията на страната и не отговарят на нуждите от приемна грижа. По данни на АСП към месец октомври 2020 г. най-много са децата в приемни семейства в областите Плевен (151), Велико Търново (135) и Шумен (130), а най-малко в Кърджали (15), Ямбол (18) и Силистра (24). Общинската карта ясно показва, че относителният брой на децата в приемни семейства е съсредоточен в Северна България и по-специално Северозапада. Причини за това могат да се търсят в по-високия дял на бедното население там и съответно по-големия относителен брой на деца в риск и на желаещите да са приемни семейства.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини