Частните ансамбли в борба за оцеляване!

Под това мото в понеделник, 19 април, частните фолклорни ансамбли "БЪЛГАРЕ" и "ЧИНАРИ" ще излязат с апел за подкрепа в своя индивидуална проява за защита на правото си на работа и оцеляване. Събитието ще се проведе в горната част на Ларгото в София във времето от 17:30 до 19:30 часа.

Повече от година тези частни професионални ансамбли се борят за своето съществуване в създалата се пандемична ситуация. Цяла една година без възможност за сценични изяви, но с изплащане на заплати и осигуровки на служителите, без да бъде съкратен нито един човек. Досега приходите им са били от продажба на билети за техните спектакли и от спонсори. Поради прилаганите ограничителни мерки сценични изяви през изтеклата година почти нямат, а спонсорите от частния бизнес също изпитват финансови затруднения.

По изброените дотук причини първокласните артисти са изправени пред опасността ансамблите да приключат своята дейност поради финансова несъстоятелност. Ако не стане чудо, това се очаква да се случи в рамките още на този месец. И целият им упорит труд в името на България при повече от две десетилетия творчество да отиде в историята. Загубата за българската култура и най-вече за фолклорното сценично изкуство със сигурност ще бъде огромна!

Особеното им огорчение идва от факта, че са взети мерки за подпомагане на държавните културни институции и на артистите на свободна практика, но не и на частните професионални танцови трупи и културни организации, които в страната се броят на пръстите на едната ръка. Изчерпали всички свои възможности за финансиране, НФА "БЪЛГАРЕ" и ансамбъл "ЧИНАРИ" призовават за спешно приемане на законова мярка, която да гарантира финансово оцеляване и на частните ансамбли, радвали с изкуството си милиони почитатели на българския фолклор през годините.

Апела на двата най-големи и най-стари частни ансамбъла у нас ще подкрепят и други частни професионални формации. Индивидуалната проява на "БЪЛГАРЕ" ще продължи и през следващите дни на същото място от 9 до 13 часа до наличието на резултат.

Фолклорен ансамбъл  "БЪЛГАРЕ"

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини