Връзка с Гебрев се появи в скандала с руските агенти в Чехия, взривът трябвало да е в България

    В скандала между Чехия и Русия с изгонването на 18 руски дипломати за шпионаж и ответното обявяване за нежелани на 20 чешки дипломати от Москва се появи и "българска връзка". Тя е с оръжейния бизнесмен Емелян Гебрев, за когото се смята, че през 2015 г. два пъти е бил обект на покушение с нервнопаралитично вещество от страна на руски агенти.

    Според вътрешния министър Ян Хамачек, цитиран от националната информационна агенция CTK, полицията проверява версия, според която взривените преди повече от 4 години муниции е трябвало да избухнат по-късно при доставянето им в България. Министърът допълва, че Чехия и България си сътрудничат в разследването на експлозиите.

    Чешката полиция и Националното управление за борба с организираната престъпност (NCOZ) обявиха за издирване двама души и разпространиха снимките им, от което се вижда, че това са руснаците Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Те са официално посочени от Великобритания като извършителите на покушението от 4 март 2018 г. в Солсбъри срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с вещество от групата "новичок".

    Сега Чехия ги издирва във връзка с експлозиите в оръжеен склад през 2014 г., като посочва известните от по-късния случай "Скрупиал" имена в паспортите, с които са влезли в страната - Александър Петров и Руслан Боширов, но добавя още два паспорта, с които са се представили: молдовски на името на Николай Попа и таджикистански на Руслан Табаров.

    Чепига и Мишкин не са преки участници в покушението срещу Гебрев, но връзката с тях е през "Сергей Федотов", смятан за координатор на отравянето на Скрипал и посещавал България няколко пъти около отравянето на българските предприемач.

    За това написа първо седмичникът "Капитал" на 25 януари 2019 г. в съвместно разследване с групата Bellingcat, продължено после и от чешкото издание "Респект" (Respekt) и финландското "Хелсингин саномат" (Helsingin Sanomat) с разкриване истинското му име - Денис Сергеев. И тримата са смятани за офицери от военното разузнаване на Русия, известно като ГРУ.

    При избухването на скандала в Чехия изданието "Респект" припомни, че през януари 2014 г. - 9 месеца преди експлозията край градчето в Северна Моравия, в хотел Best Western Meteor Plaza в Прага са били Денис Сергеев и Александър Мишкин. Засега не е известно дали по това време вече са подготвяли операцията в оръженото депо. Още един от официално заподозрените в България в покушението срещу Гебрев е бил в Чехия - това е Егор Гордиенко, пътувал под името Георгий Горшков. Той е бил в Прага през февруари 2014 г., както и на 11 октомври същата година, когато в чешката столица е бил и Анатолий Чепига.

    В събота Христо Грозев от Bellingcat написа в профила си в "Туитър", че скоро групата ще публикува нови разкрития, че не само Чепига и Мишкин са били през октомври 2014 г. в Чехия, но и още няколко членове - включително ръководен екип - на поделение 21955. Той директно посочи, че Емелиян Гебрев бе отровен половин година след взривяването на погребите в Чехия, от които той купувал пратка точно в дена на взривовете. Според него приблизително по същото време е имало експлозии и в български оръжейни складове, "за които допускаме, че са били предизвикани от същото поделение на ГРУ" с общо 8 агенти, пътували до България в края на 2014 г. и началото на 2015 г.

    "Важен аспект: Мишкин и Чепига бяха обявени за "Герои на Русия" от Владимир Путин в края на 2014 г./началото на 2015 г.. Винаги сме смятали, че е заради участието им в Крим. Тази успешна операция в Чехия, обаче, изглежда доста по вероятно обяснение", допълва Грозев.

    В събота "Респект" представи версия, според която през 2014 г. Чепига и Мишкин най-вероятно са поставили взривно устройство в оръжейна пратка за Гебрев, която той подготвял за износ за Украйна. Планът бил взривът да стане в друга държава, докато пратката пътува, а целта - да бъде компрометиран българинът като търговец на специална продукция, казва източник, добре запознат с хода на разследването.

    Взривното устройство обаче избухнало, докато пратката е в склада. Следват серия мощни експлозии, в които загиват двама чешки граждани. Не е изключено те да са обработвали конкретен товар, в който е било устройството и да са го задействали. Какво конкретно се е случило в оръжейното депа във Врбетице в 9:25 часа на 16 октомври 2014 г. едва ли някога ще се разбере, тъй като избухването на над 50 тона муниции унищожава ключовите доказателства. (Има и втори взрив в близък склад на 3 декември, но без жертви.)

    Но за подозрението, че двамата руснаци, за които се смята, че са част от специалното поделение 29155, стоят зад взрива, заявиха в събота на пресконференция премиерът Андрей Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек.

    "Респект" твърди, че чешкият полицейски център за борба с организираната престъпност, контраразузнаването BIS и прократурата в Бърно от години работят по случая, но миналата година са получили нова информация и последвал напредък. Преди две седмици заради разкритията се е стигнало до заседание на комисия по разузнаването към правителството.

    Изданието разказва, че Чепига и Мишкин пристигнали на 11 октомври 2014 г. с полет на "Аерофлот" от Москва до Прага и са тръгнали на 16 октомври за Австрия, откъдето са се прибрали в Москва. При влизането са използвали паспорти на имената на Руслан Боширов и Александър Петров, а официалната цел на визитата им било именно посещение във военното депо.

    Влизането в обекта във Врбетице става след одобрение на предварително подадена молба, а чужденци трябва да добавят и паспортите си. По-късно се установява, че са изпратени копия от паспорти на Руслан Табаров (за Чепига) и Николай Попа (за Мишкин). Съобщението в електронната поща е със заличени метаданни, за да не се разбере откъде точно е изпратено.

    След пристигането на 11 октомври и кратък престой в Прага двамата руснаци отпътуват за Северна Моравия и отсядат в малък хотел в Острава. Разрешението да влязат в района на оръжейните складове е за периода 13-17 октомври. Полицията все още нямала пряко доказателство, че те са влезли там, но смята хипотезата за много реалистична.

    Погребите са били отдадени дългосрочно под наем от държавната компания Vojenský technický ústav на Imex Group, служители на която са били загиналите във взрива. От чешката група обявиха, че в складовете ѝ е имало автомати и снаряди, които не биха могли да се самовзривят.

    Imex Group е базирана в Острава и е регистрирана през януари 1999 г. под името HABR trade. През 2001 г. то е сменено на ISMORAVIA, а от март 2014 г. - на Imex Group.

    За бизнес на Imex Group с България разказа Андрей Бабиш още през декември 2014 г. , когато беше министър на финансите. Той говори след втория взрив в депо на компанията в същия район и каза, че Imex Group била много спорна, нарушавала оръжейното ембарго срещу Конго и имала същите проблеми в България, където изнесени от нея муниции също избухнали. Адвокат на компанията веднага заяви, че това е лъжа и ще съдят Бабиш да се извини за накърнената репутация на името им, както и за незаконно разгласяване на това с кого имат бизнес. "В България имаше взрив през 2011 г. в обект, съхраняващ военно оборудване от три компании и Imex Group беше една от тях. Българската страна никога не е отправяла съдебен иск", казва адвокатът Радек Ондруш.

    Чешки медии писаха през декември 2014 г., че собственикът на склада го е посетил ден преди взрива. На същата дата там са били "Табаров" и "Попа" и това било регистрирано от охранителни камери, твърди онлайн изданието на "Лидове новини", но не показва кадри.

    Изданията Seznam Zpravy, което също писа за връзка с Емилиян Гебрев, добави още една версия - че експлозията може да е свързана с доставки на оръжие за Сирия, което не се харесва на Москва. В него пише с позоваване на Bellingcat, че руснаците искали да пресекат въоръжаването от САЩ на подкрепяни от тях и от тогавашното чешко правителство сирийски кюрди. При взривяването на складовете във Врбетице били унищожени 10 хиляди автомата за тях. "Подобна акция, т.е. срещу оръжейни доставки в Сирия или Украйна, е била извършена вероятно от руски агенти и в България", допълва изданието.

    Отстраняването на последиците от експлозията се превърна в най-скъпата (близо 1 млрд. крони или 38.567 млн. евро) подобна операция в съвременната история на Чехия и активната част от нея приключи чак през есента на 2020 г.

    Бяха премахнати 13 км заграждения с камери и сензори за движение около засегнатите над 1300 хектара. Но районът още не е 100% безопасен и претърсването за експлозиви ще продължи още няколко години. Само около епицентъра на експлозията бяха открити над 600 единици муниции, предимно артилерийски гилзи и снаряди, мини за минохвъргачки и др. Хиляди служители на полицията и армията бяха ангажирани, а сапьорски части прекараха на място близо 230 хиляди часа само през 2019-2020 година.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Az
      Az
      3 -2
      09:45, 19 апр 2021
      Тия трябва да са някакви пишман шпиони , нито можаха да отровят някой , нито експлозията е на място ...
    • 2
      Та
      така е
      5 -3
      09:52, 19 апр 2021
      никой не умря от новичок. пък за всичко са виновни тия двамата и Путин. Най -виновен е Путин ,че не остави да разпарчатосат Русия така както направиха с родината ми и с мнооого други държави.
    • 3
      Че
      четете внимателно
      5 -3
      09:58, 19 апр 2021
      " хипотезата е реалистична " . За хипотези вече съдим. Подготвя се война с Русия . Ако европейците не спрат тая лудост е възможно да получат атом.
    Последни новини