"Булгаргаз" иска 17% поскъпване на синьото гориво

Поскъпване със 17% на синьото гориво поиска "Булгаргаз" от енергийния регулатор. Те предлагат природният газ да струва 33 лева и 38 стотинки за мегаватчас без такси и налози още от този месец.

Малко преди парламентарните избори Министерството на енергетиката назначи проверка на газовата компания, която тогава изчисли, че е необходимо поскъпване от около 13%.

От страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бе констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от "Булгаргаз" ЕАД разходи за доставка на природен газ. Вследствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за месец април 2021 г. бе намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход и енергийното министерство стартира проверка на дружеството. Тя не установи нарушения и "Булгаргаз" актуализира и вчера внесе своето заявление за поскъпване на газа. То предвижда през текущия месец поскъпването на синьото гориво да е близо 17 на сто, предаде БНР.

Като причина се посочва продължаващата тенденция на увеличение на цените на европейските борси, като у нас цената остава под средната за Европа.

Предвижда се регулаторът да утвърди цените в сряда.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини