Гърция е отправила демарш към Анкара във връзка със спорната морска зона

Гърция е отправила демарш към Турция, която е оспорила присъствието на френски океанографски кораб във водите край остров Крит в Източното Средиземноморие, предаде АФП, като се позовава на информация, получена днес от гръцки дипломатически източник.

Посолството на Гърция в Анкара е отправило вчера демарш към Турция, след като Анкара е протестирала заради разрешението, дадено от Атина, на френския океанографски кораб "Атлант" за извършване на "хидрографски проучвания" в края на миналата седмица край остров Крит, е посочил пред АФП дипломатически източник, пожелал анонимност.
Според Атина френският кораб се е намирал в "гръцка морска зона".

Но турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу посочи снощи в интервю за телевизия Хабертюрк, че "френският изследователски кораб под охраната на гръцка фрегата се опита да навлезе в нашия континентален шелф".

Той изтъкна, че в това действие "не е имало добро намерение". "Ако френският кораб беше поискал нашето разрешение за научни изследвания, щяхме да разгледаме това по позитивен начин", добави Чавушоглу.

Гърция и Турция стигнаха до сериозна криза миналото лято в резултат на изпращането от Анкара на турски проучвателен кораб край гръцкия остров Кастелоризо в югоизточната част на Егейско море - зона, смятана за богата на въглеводороди. Франция и други европейски страни се намесиха тогава за преодоляване на напрежението между двете съседни страни, припомня агенцията.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини