Бюрото за финансово разузнаване: ДДС измамите - проблем

За да се справим с проблема с укриването на данъци, трябва да атакуваме неговата основа – сивата икономика. Трябва да се затегне институционалната дисциплина, заяви доц. Николай Иванов, първи директор на Бюрото за финансово разузнаване.

"Ключов е проблемът с ДДС измамите и решението трябва да бъде нетрадиционно. Създават се вериги, синхронизирани в национален мащаб на помпане на изкуствено ДДС с фирми фантоми. Трябва да се опитаме да ограничим кешовите движения и ако трябва да криминализираме "кухите обороти". Когато ги няма инструментите, тогава ще бъде по-трудно с измама да се присвояват тези средства", каза доц. Иванов.

Според него, трябва да има нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да възстанови реалните функции на финансовото разузнаване.

Освен това – да се укрепят механизмите във връзка с изтичането на информация и за запазване на анонимността на тези, които подават сигнали. Липсва и координация със Закона за мерките срещу финансиране на тероризма. Без стабилна банкова система излизане от кризата няма да има и трябва да сме изключително внимателни към банковата система, каза още той.

Според Николай Иванов е неефективен Законът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини