24 °C

Какво се промени в Изборния кодекс

На следващите избори в секции в страната с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини, броенето на гласовете и попълването на протоколите ще се заснема, а в чужбина ще могат да се откриват избирателни пунктове без ограничения. Такива промени записа Народното събрание в Изборния кодекс в четвъртък.

Депутатите решиха още да променят както състава и броя членове на Централната избирателна комисия (ЦИК), така и процедурата по назначаването им, като дадоха повече правомощия на президента Румен Румен.

Машинно гласуване

Според решението на парламента в избирателните секции в страната с 300 и повече избиратели ще се гласува само с машини. Изключения все пак ще се допускат и бюлетини ще бъдат отпечатвани. Те обаче ще се ползват само при непредвидени външни обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно.

Освен това с хартиени бюлетини ще се гласува в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за възрастни и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги; в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната, за които са подадени не по-малко от 300 заявления.

Машинното гласуване беше предложено от „Има такъв народ“ и беше подкрепено от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!“.

До момента във всички 9400 секции с над 300 избиратели, които са предимно в областните центрове , имаше възможност за гласуване както с машини, така и с хартиени бюлетини.

Първоначално ДПС също подкрепяха идеята за машини във всички секции. От „Има такъв народ“ бяха предвидили избирателят да гласува с хартия ако изрично попълни писмена декларация за това. Движението за права и свободи настояваше изборът да не става с документ. В крайна сметка възможността за избор отпадна, а ДПС и ГЕРБ гласуваха против машинното гласуване.

При отчитането на резултатите ще има видеонаблюдение, като за осигуряването му ще отговаря Министерският съвет, а за правилата - Централната избирателна комисия, реши още парламентът.

Много от българите, гласували в Стратфорд, Източен Лондон, прекараха повече от половината си неделя в чакане пред единствената избирателна секция в този район

Президентът с повече правомощия при създаване на ЦИК

Народното събрание прие създаването на по-малка Централна избирателна комисия (ЦИК). Депутатите промениха и начина ѝ на назначаване. Това вече ще се случва с с процедура при президента Румен Радев. Решението беше прието с гласовете на "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". Против бяха само представителите на ГЕРБ.

Според приетите текстове съставът на комисията ще бъде намален от сегашните 20 членове на 15. Те ще бъдат предлагани от парламентарно-представените партии и коалиции и ще се назначават с указ на президента. В процедурата са предвидени публични консултации между държавния глава и партиите.

До момента ЦИК се назначаваше от парламента. Председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН още при разглеждането на предложението на първо четене в правната комисия призна, че сега тя се мести при президента, защото вероятно скоро няма да има Народно събрание, а идеята е да се смени съставът на комисията.

С промените отпадна възможността партии с евродепутати да имат представители в ЦИК. Така ВМРО ще остане без член в комисията. Според цитираното в пленарна зала очаквано разпределение на новата ЦИК 4-ма от членовете й ще са излъчени по предложение на ГЕРБ, по трима от ИТН и БСП, по двама от "Демократична България" и ДПС и един от "Изправи се! Мутри, вън!".

Без ограничения за гласуването в чужбина

Народното събрание отмени и ограничението в Изборния кодекс, което забраняваше откриването на повече от 35 избирателни секции в държави извън Европейския съюз.

Приетите от депутатите промени ще позволяват в държави като Великобритания, САЩ, Канада и Турция да се разкриват повече пунктове за гласуване. С тях ще бъдат премахнати дългите опашки и чакането с часове, на което бяха подлагани българите зад граница, които искат да гласуват на национални избори.

Срещу идеята се обявиха ГЕРБ и БСП. Въпреки че двете парламентарни групи бяха против отпадане на ограничението, техните гласове бяха 107, а осем народни представители от ГЕРБ се въздържаха. В подкрепа на новото положение гласуваха "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Те събраха 117 гласа "за". Така само с два гласа текстът, който отмени ограничението, беше приет.

Според новоприетите разпоредби в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, както и на места, където са подадени поне 40 заявления за гласуване, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели.

По този начин бяха облекчени и изискванията за разкриване на нови секции. Досега това ставаше с минимум 60 заявления.

Без гласуване по пощата и район „Чужбина“

Народното събрание отхвърли предложението за гласуване по пощата. До това се стигна след като "Има такъв народ" няколко пъти през седмицата първо застъпваше, а след това отхвърляше идеята. В крайна сметка в пленарна зала беше предложено гласуване по пощата да има „ако има възможност“. Текстът беше отхвърлен.

След дълги дебати депутатите приеха „по принцип“ създаването на район "Извън страната". Впоследствие обаче беше отхвърлено предложението за райониране, което отнема мандати от районите в България. Така се стигна до ситуацията, в която председателстващата заседанието Татяна Дончева обяви, че „с други думи район "Чужбина" няма да има“.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини