23 °C

Велика събота е

Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Ограничен е съставът на делегацията, която ще донесе Благодатния огън от Йерусалим в България. Причината е пандемията от коронавирус и изискванията на израелските власти всички влизащи да да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването.

В делегацията са врачанският епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

През 2020 година за пръв път от 15 години Благодатният огън не бе пренесен от Божи гроб в Йерусалим, а бе използвана частица от огъня, донесен през 2019 година.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на Великден на Велика събота.

Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия стар град на Йерусалим. За тази година не е ясно дали израелските власти ще допуснат подобно масово посещение, тъй като и миналата 2020 година заради пандемията от коронавирус достъпът до Храма на Гроба господен беше сериозно ограничен.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Ба
  бат Танас
  10 -2
  08:17, 1 май 2021
  Комунистите нарекли се БСП станаха най-големите вярващи! Готови са на всичко само и само да докопат властта и тогава жална ни майка - инфлация, безработица и за капак ще ни изхвърлят от евросъюза. Тези мекерета от БСП да отиват да лижат топките на Путин, а не да палят свещи и да говорят глупости в парламента.
  • Че
   ЧЕСТИТ 1 ВИ МАЙ БЕЗБОЖНИЦИ !
   1 -6
   09:14, 1 май 2021
   ПРАЗНИКА НА ТРУДА , НА БЕДНИТЕ , НА РАБОТЕЩИТЕ ,... Виж коментара
 • 2
  Не
  Не заблуждавайте хората
  3 0
  09:06, 1 май 2021
  До Томина Неделя не се прави помен-не се ходи на гробища,а ако се ходи,не се раздава.В Хасково ходят на гробищата в понеделника след Томина Неделя,в Димитровград в съботата преди.
 • 3
  Те
  Теодора Духовита
  3 -3
  09:09, 1 май 2021
  В БСП са обратни и много перверзни и си мислят че като ходят на църква ще хванат на Мойсей топките и ще му захапят суджука. Това не ви е 1майска манифестация уважаеми.
  • Хр
   ХРИСТОС Е ПЪРВИЯ КОМУНИСТ
   1 -4
   09:19, 1 май 2021
   Той казва свобода , равентство , братство , справедливост , и да не се страхуваш да умреш за тях ........
   ............................ А поповете , ходжите, светия синод и главното мюфтийство направиха бойко рапона, слави чалгата и ахмед джолан по-големи християни от другите
   ............
   Така че днес ние комунистите почитаме Учителя Христос , а не Православната , Католи
  • Хр
   ХРИСТОС Е ПЪРВИЯ КОМУНИСТ
   2 -6
   09:22, 1 май 2021
   ТАКА ЧЕ ДНЕС КОМУНИСТИТЕ ПОЧИТАМЕ Учителя Христос,... Виж коментара
  • Хр
   Христо
   5 -2
   09:55, 1 май 2021
   Червените бабичики пак се превъзбудиха..
   богохулници и деца на сатаната...спрете да пишете простотии.
  • До
   ДО ХРИСТО
   1 -5
   10:00, 1 май 2021
   ако не можеш да ме опровергаеш че Христос е Казал... Виж коментара
  • Ic
   IC XC
   2 -2
   10:15, 1 май 2021
   Май си спрял да си взимаш лекарствата.
  • Хр
   Христо
   2 -1
   10:34, 1 май 2021
   с им.бецили и неграмотници не се разговаря..само ритници и в обора....деб.или.
   комсолски отрепки
 • 4
  То
  Тодор крадеца
  1 -4
  12:16, 1 май 2021
  До Христос ей боклук яво те порил някой с рязана карабина внимавай да не объркаш а да си питал пра бабаси като са я згадали имало ли е презервативи и дали го е вадил мустакатия като свършва всичко вътре
  • Хр
   Христо
   2 0
   13:59, 1 май 2021
   беснуваш ли? сине на сатаната...
   имам лоша новина за теб...

   преди 2000 години Словото прие плът...и бе разпнат за нас... и бе погребан...и Възкръстна в третия ден, според писанията
   и се Възнесе на Небесата....и пак ще дойде в Слава, да съди живи и мъртви, и Царството Му не ще има край...

   а ти ..ти си идиот
 • 5
  Пр
  Прекаран
  1 -1
  14:02, 1 май 2021
  Да Тодора много е вярно а иначе се правим на големи българи кой минал и заминал е посял семето си

Още новини

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021

Случаен виц

Последни новини