24 °C

На 3 май 1978 е изпратен първия спам

Най-ранно документираният спам (въпреки че терминът все още не е измислен) е рекламно съобщение за нов модел мини-компютри на Digital Equipment.

През 1978 г. мениджърът на корпорацията Гари Туърк (Gary Thuerk) се сетил за този евтин начин за реклама и разпратил едно писмо до 393 потребители на ARPANET, вместо да изпрати отделно съобщение за всяко лице, което е било стандартната практика тогава.

Реакцията на мрежовата общност била гневна, но спамът може би наистина генерира продажби, защото продължава и до днес. 

Думата „SPAM" се появява през 1936 година. Това е съкращение, което означава „Spiced hAM" (пикантна шунка), марка месни консерви на американската компания Hormel. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви, направени за снабдяване по време на войната не само на американските войници, но и на съюзническите войски. За да продадат не залежалата си продукция, компанията стартира агресивна рекламна кампания. Думата „SPAM" се е набивала в очите и ушите на хората от витрини, вестници и радио. По това време страната се опита да възстанови своето селскостопанство, а спамът завладява голям дял от британския пазар с по-ниските си цени. 

Световна известност обаче думата "спам" придобива благодарение на знаменития скеч „Спам" от популярното телевизионно шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън" (1969 г). Действието на скеча се развива в кафене, където почти всяка точка от менюто включва консерви "Спам", някои дори по няколко пъти. Сервитьорът рецитира напълненото със "спам" меню, а хор от викинги удавя всички разговори с песни, в които се повтаря "Спам, спам, спам, спам ... прекрасен спам! Прекрасен спам!". В субтитрите към имената на действащите лица също е добавена думичката спам. Общо в скеча думата "спам" се споменава 108 пъти. Така в този скеч Монти Пайтън осмя превърналата се в нарицателно сред британските деца от 60-те за нискокачествена, безвкусна и евтина марка храна.

На конференция на Usenet през 1986 година се появили множество еднакви съобщения от някой си Дейв Родес, който рекламирал нова финасова пирамида. Заглавието било "Изкарай куп пари", а писмото съдържало инструкция как да стане това. Авторът упорито дублирал своите текстове и те така втръснали на получателите, че започнали да ги сравняват с рекламираните в скеча консерви.

Така към думата спам се прикрепило ново значение, по-късно възприето в компютърната терминология за обозначение на нежелани рекламни послания, а също и за дразнещи, големи и безсмислени текстове.

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини