17 °C

Склонността на котките да седят в кутии включва и въображаеми квадрати

Точно какво се случва в съзнанието на котката, е загадка за науката, въпреки че знаем, че те мразят краставиците и обичат картонени кутии. Според ново изследване афинитетът на котките към малки затворени пространства е толкова голям, че дори ще се опитат да седят в илюзорни кутии, които всъщност не съществуват.

Докладвайки своите констатации в списанието Applied Animal Behavior Science, изследователите обясняват как тяхната мотивация не е била да проверят степента на манията на котките към кутиите, а да получат по-задълбочена представа за визуалното възприятие на животните. По-конкретно, те се опитаха да проверят дали котките са способни да възприемат въображаем квадрат по същия начин, както истинските.

Участват 500 човека и техните котки домашни любимци за най-известния научен граждански проект - „If I Fits I Sits“ - за да извършат поредица от експерименти у дома си. Тестовете са фокусирани около илюзията квадрат на Каница (на името на откривателя й Гаетано Каница, италиански психолог и художник), която включва и четири пакманови фигури (сектори), подредени така, че да приличат на четирите ъгъла на квадрат.

Когато хората гледат квадрат Каница, мозъкът ни автоматично запълва празнините, в резултат на което възприемаме присъствието на реален квадрат, въпреки че се виждат само ъглите.

Собствениците на котки са инструктирани да заснемат поведението на своите домашни любимци, когато им се покаже изображение на квадрат на Каница залепен на пода, и сценарий за контрол, включващ компонентите на квадрат на Каница, подредени по начин, който по никакъв начин не прилича на квадрат. Целта на този експеримент е да се наблюдава дали котките предпочитат да седят вътре в някоя от представените им форми.

За да се предотврати неволното влияние на собствениците върху техните домашни любимци, те са помолени да носят тъмни слънчеви очила по време на експеримента. От 500 участници само 30 са успели да изпълнят всички тестове, изискваните от авторите на изследването.

„Котките избираха илюзията на Каница точно толкова често, колкото квадрата и по-често от контрола, което показва, че домашните котки могат да третират субективните контури на Каница, като реалните контури“, пишат изследователите.

Докато тази констатация дава интересна представа за зрителното възприятие на котките, много въпроси остават без отговор защо котките се държат така.

„Желанието да обитават затворени пространства е добре известно на собствениците на котки и е документирано лабораторно, че намалява стреса им, приютявайки котките, предоставяйки им кутии, в които да се крият“, обясняват авторите на изследването.

„Причината за това поведение все още е неизвестна, но явно е силно привлекателна“.

Справка: If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats (Felis silvestris catus) Gabriella E.Smith, Philippe A.Chouinar, Sarah-Elizabeth Byosiere - Applied Animal Behavior Science,  https://doi.org/10.1016/j.applanim.2021.105338

Cats' Love For Sitting In Boxes Includes Imaginary Squares Too, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини