27 °C

Германия изглежда е преодоляла третата вълна от Ковид-19, заяви здравният министър

Германия изглежда е преодоляла третата вълна от заразявания с Ковид-19. Това заяви днес здравният министър Йенс Шпан, който съобщи, че броят на случаите леко намалява, предаде Франс прес.

"Тенденцията от последните седмици се потвърди. Третата вълна изглежда се е разбила", каза Шпан на пресконференция. "Броят на заразените отново спада, но продължава да е висок", уточни обаче той.

Германия бе толкова силно ударена от третата пандемична вълна, че взе драстични мерки в опит да спре увеличаването на случаите и за пръв път реши да въведе вечерен час от 22.00 ч. местно време.

Редица европейски страни постепенно отварят магазини и ресторанти на открито, но повечето търговски обекти в Германия с изключение на крайно необходимите по преценка на властите остават затворени - някои не работят вече над шест месеца.

Парламентът впрочем разреши днес да бъдат смекчени рестрикциите, засягащи ваксинираните и преболедувалите.

Поведението на германците, ограничили своите контакти, е допринесло много за подобряване на ситуацията, отбеляза на същата пресконференция Лотар Вилер, президент на медицинския институт "Роберт Кох".  Ускоряването на ваксинационната кампания в страната е "много радваща новина", добави той.

Близо 7,3 милиона души в Германия вече са получили по две дози ваксина, а първата доза е поставена на повече от 26 милиона. Има дни, в които лекарите инжектират над един милион души.

Към днешна дата в Германия са регистрирани 3 491 988 заразени с Ковид-19, като през последните 24 часа са установени 18 485 нови случая. По данни на института "Роберт Кох" от началото на пандемията досега коронавирусът е взел около 85 000 жертви в страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини