20 °C

Вулканите на Марс може да са все още активни

Доказателствата за неотдавнашната вулканична активност на Марс показват, че изригвания са могли да се случат през последните 50 000 години, се казва в доклад на изследователя от Планетарния научен институт Дейвид Хорват.

Повечето вулканизми на Червената планета са възникнали между 3 и 4 милиарда години, като по-малки изригвания в изолирани местности продължават може би преди 3 милиона години. Но досега нямаше доказателства, които да показват дали Марс все още може да е вулканично активен.

Използвайки данни от сателити, обикалящи около Марс, изследователският екип откри доказателства за изригване в регион, наречен Elysium Planitia, който e най-младото известно вулканично изригване на Марс, каза Хорват, водещ автор на „Доказателства за геоложки скорошен експлозивен вулканизъм в Elysium Planitia, Марс".

"Това може да е най-младото вулканично находище, документирано досега на Марс. Ако трябваше да компресираме геоложката история на Марс в един ден, то щеше да се случи в последната секунда", каза Хорват.

По-голямата част от вулканизма в района на Elysium Planitia и другаде на Марс се състои от лава, течаща на повърхността, въпреки че има многобройни примери за експлозивен вулканизъм на Марс. Този депозит обаче изглежда различен. "Той застъпва околните потоци от лава и изглежда е сравнително свежо находище от пепел и скали, представляващо различен стил и период на изригване от досега идентифицираните пирокластични характеристики", каза Хорват. "Това изригване може да е изхвърлило пепел на 10 километра в атмосферата на Марс, но вероятно е било последно издихание с изригнат материал. Elysium Planitia е домакин на едни от най-младите вулканизми на Марс, датиращи преди около 3 милиона години, така че не е съвсем неочаквано. Възможно е тези видове отлагания да са по-често срещани, но да са ерозирали или заровени."

Мястото на неотдавнашното изригване е на около 1600 километра от спускаемия апарат InSight на НАСА, който изучава тектоничната активност на Марс от 2018 г. Две марсотресения са локализирани в района около Cerberus Fossae и неотдавнашно изследване предполага възможността това да се дължи на движение на магмата в дълбочина.
 
"Младата епоха на това находище абсолютно увеличава възможността все още да има вулканична активност на Марс и е интригуващо, че скорошните земетръси, открити от мисията InSight, идват от Cerberus Fossae", каза Хорват. "Въпреки това поддържането на магма близо до повърхността на Марс толкова късно в историята на Марс, без свързани потоци от лава, е трудно и по този начин вероятно има по-дълбок магматичен източник за създаването на това изригване."

Вулканично находище като това също увеличава възможността за условия на обитаване в близката повърхност на Марс в най-новата история, казва Хорват. "Взаимодействието на възходящата магма и ледения субстрат на този регион може да е осигурило благоприятни условия за микробен живот сравнително наскоро и повишава възможността за съществуващ живот в този регион."

David G. Horvath et al. Evidence for geologically recent explosive volcanism in Elysium Planitia, Mars, Icarus (2021). DOI: 10.1016/j.icarus.2021.114499

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини