Селските кметове доволни, че кмет ще се избира при праг от 100 души

Една спечелена кауза на Националното сдружение на кметове на кметства в РБългария (НСККРБ). А защо сме толкова убедени в правотата си - 97% от анкетираните 1500 души в малките населени места в цялата страна заявиха, че искат сами да избират своя кмет, написа кметът на с.Момчиловци Сийка Суркова .

Става ясно, че От Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ) са  разпространили отворено писмо по председателя на 45-ото народно събрание и шефовете на всички параментарни групи, след като прагът за избор на кмет в малките населени места беше свален от 350 на 100 души:

Уважаеми дами и господа народни представители,Една спечелена кауза на Националното сдружение на кметове на кметства в РБългария (НСККРБ). А защо сме толкова убедени в правотата си - 97% от анкетираните 1500 души в малките населени места в цялата страна заявиха, че искат сами да избират своя кмет. 

След промените в Изборния кодекс и Закона за административно-териториално устройство на Република България през 2016 г., когато прагът за образуване на кметство беше променен от 100 на 350 души по постоянен адрес, НСККРБ прие за своя кауза да върне правото на хората в малките населени места да избират своя кмет. Не защото повечето от нас са пряко засегнати от промяната – напротив, болшинството кметове в Сдружението управляват многолюдни села и градове, а защото видяхме една  несправедливост, облечена в закон.

След поредици от срещи, кореспонденции и разговори през годините 45-ото народно събрание се вслуша в гласа на избирателите си от малките населени места и възстанови конституционното им право за определен вид избор – най-важния за тях. Защото селският кмет не е просто управник, хората виждат в негово лице доверен човек и правилното е да го избират лично.

УС на НСККРБ и членовете му ви благодарим за разбирането и волята ви с параграф 66 в Изборния кодекс да замените числото 350 със 100 в чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ. Благодарим, че коректно и навременно изпълнихте поетия ангажимент към нас. От 1995 г. цифрата на изборния праг е променяна 8 пъти. При консолидацията, която успяхме да постигнем днес, ние сме уверени в устойчивостта й.

Като представители на най-малката, но най-многобройна единица на изпълнителната власт сме убедени, че можем да работим ползотворно със законодателната власт и вашето решение го доказа. Надяваме се, че и парламентарната група ГЕРБ – СДС, която не подкрепи предложението, ще обърне фокуса и към желанията на жителите в малките населени места.

Писмото е подписано от председателя на Сдружението и кмет на Калофер Румен Стоянов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини